TIPS TILL DIG SOM VILL KÖPA EN ABY

Innan du köper en katt

Köp inte katt på impuls. Tänk noga efter om du har tid, råd och intresse för en ny familjemedlem. Den behöver din omtanke och omsorg i minst 15 år.


Ta gärna kontakt med flera uppfödare, undersök så att de har sina katter under bra förhållanden, att ungarna får nödvändig människokontakt, att avelsdjuren är hälsoundersökta osv. Be uppfödaren om hjälp att välja unge ur kullen. Kanske vill du ha en speciellt snygg utställningskatt? Kanske vill du ha den lugnaste i kullen eller så vill du ha en busig tuffing?


Hemkomsten

När man kommer hem med sin nya abessinier bör den få se sig omkring i sitt hem i lugn och ro. Stäng in hemmets andra djur och säg åt barnen att hålla sig lugna. Visa katten var den har sin matskål, vattenskål och toalåda. Låt den gå runt i sin egen takt. En del katter känner sig hemma på en gång, andra är mer skeptiska. 


Så småningom släpper man ihop hemmets djur, om det finns flera. Låt första mötet ske med kattungen i en transportbur. I allmänhet accepterar djur varandra tämligen snabbt, men lämna dem inte ensamma ihop förrän du är helt säker. En nätdörr är ett utmärkt hjälpmedel.


Maten

Den första tiden bör du ge din nya katt den mat som den är van vid från uppfödaren, så undviker du magproblem. Lägg sakta till eventuella fodernyheter. Hos mig får alla kattungar en varierad kost med såväl torrfoder, burkmat, råfoder (Mush) som kokt kyckling, fisk eller rå blandfärs.


Katter dricker ofta för lite, särskilt om de äter mycket torrfoder. Motverka detta genom att servera friskt vatten en bit från matplatsen och på olika ställen i hemmet. Vattenfontäner inspirerar ofta katten till ökat vätskeintag


Toalådan

Det är bra att kattungen känner igen kattströet i lådan när den kommer till sitt nya hem. Jag använder ett klumpande, oparfymerat lerströ (Katty). Blanda gradvis i det nya ströet i det gamla om du vill byta sort. De mjuka, finkorniga lerströerna är populära hos de flesta katterna, men tunga och inte speciellt miljövänliga.


Öppna toalådor är mest naturligt för katter eftersom de vill ha fri sikt när de uträttar sina behov. Det är praktiskt för dig också när du ska städa lådorna ofta, minst en gång per dag.


Klösstolpar och klätterträd

Det är nödvändigt för katter att vässa sina klor. Kattens klor växer hela tiden och genom att vässa dem blir katten av med delar av den gamla klon. Vässa klorna är även en slags kattgymnastik och ett sätt att markera revir.


Jag rekommenderar att du skaffar en rejäl klösstolpe samtidigt med din nya katt. Allra roligast tycker katten det är med en hög klätterställning. På den kan katten klösa och klättra, klänga och sträcka ut på ett sätt som särskilt en abessinier mår bra av. Fäst gärna klätterträdet i väggen, då lekarna kan bli tämligen vilda.


För att undvika att bli riven när man leker med sin katt, och/eller för att lindra slitaget på utsatta möbler, kan man klippa kattens klor. En del (äldre) katter får också så långa klor att de ofrivilligt hakar fast i möbeltyger eller kläder. Då måste klorna klippas så att den inte skadar sig. Passa på att klippa klorna när katten är sömnig och kelig. Vänj den när den är liten och använd inte våld. Det räcker oftast med att klippa klorna på framtassarna. Klipp inte klorna på katter som går fria ute.


Lek och bus

En abessinier har ett stort mental och fysisk aktivering. Du måste acceptera att den rusar runt i omgångar varje dag (ofta när man just gått och lagt sig). En aby vill röra sig högt och utövar gärna leken "inte röra golvet" då den flyger fram mellan fönsterbrädan, bokhyllan, teven, dörrkarmen och dina axlar. Gillar du inte dessa busstunder så ska du välja en lugnare kattras, eller (kanske säkrast) helt avstå från katt.


Passa gärna på att aktivera katten strax innan sängdags. "Metspön" med ett snöre och leksak går att röra snabbt över golvet (och möbler som inte är ömtåliga) till katternas stora förtjusning. Mattor och andra underlag som ger bra klofäste är bäst. Många abessinier gillar apportering, hinderbanor eller att lära sig olika trick. Stimulera katten att leka på egen tass genom pappkartonger, tunnlar, leksaksmöss och pingisbollar.

När du leker med din katt bygger du upp ett nära och fint förhållande till den. Du blir en riktig kompis.


Hur duktig du än är på att aktivera din katt, så är det omöjligt att vara lika kul som en katt- eller hundkompis. Jag tycker inte att unga abessinier ska vara ensamkatter. En bra idé kan vara att köpa två kattungar samtidigt. Dessutom slipper du ha dåligt samvetet när du åker hemifrån.


Kommunikation

Grunden till en god samvaro med din katt är att ni förstår varandra. Abessiniern är mycket social och lätt att få kontakt med. Den hoppar gärna upp på en möbel för att komma nära när den hälsar. Jag brukar säga att en aby inte vill prata med folks ben utan med deras ansikten och händer.


Abyn är en temperamentsfull och tydlig katt. Du lär dig snabbt att känna igen de surt nedvikta öronen, den glatt uppsträckta svansen med en böj vid spetsen eller de njutningsfullt halvslutna ögonen. Abyn har ett tydligt kroppsspråk och tack vare aguotimönstringen ett lättläst ansiktsuttryck.


Om du är tydlig och konsekvent i ditt handlande mot din katt så lär den sig snart även vd du vill. Viktigt att lära kattungen att komma när du lockar på den. Ropa namnet vid matdags och lekstunder. Om huset är stort eller om katten kommer att få gå ut lös är det bra att lära den lyssna på visslingar.


Lär katten att se upp när du säger "akta" eller "nej". Detta är användbart när katter är på väg att t ex hoppa upp på en varm spisplatta, men också när katten tänker skutta omkring bland de foton som du just lagt ut över köksbordet. Själv använder jag rösten för att förmana eller varna mina katter. Det räcker.


Umgås med din katt varje dag! Den behöver känna att du bryr dig om den och ofta verkar det som om katten har något speciellt på hjärtat. Försök att bygga upp en ömsesidig förståelse så att katten lyssnar på dig och du lyssnar på den. Missbruka aldrig din makt som människa genom att tvinga katten till orimliga eller onödiga saker. Då krossar du kattens förtroende till dig.

Foto: Alexandra Krainer

Uppfostran och anpassning

Att ha katt handlar om att du anpassar ditt liv till katten och att den anpassa sig till dig i en relation som är tillfredsställande för er båda.


Tjusningen med katter är deras självständiga och nyfikna attityd till omgivningen. Du ska inte springa efter sin katt med ständiga förmaningar om att den inte får vara där eller där och göra ditt eller datt. Ditt hem är även kattens hem, ofta dessutom den plats där den kommer att tillbringa nästan hela sitt liv. Katten måste ha rätt att röra sig fritt och känna sig trygg i sitt livsrum.


Viss hantering mot kattens vilja bör du ändå vänja den vid. Du måste kunna ge den mediciner, kamma (ev bada) den och klippa klor. Transporter i bur och bil är nödvändiga emellanåt. Vänj katten vid detta som ung och med mycket beröm och uppmuntran så behöver det aldrig bli några problem.


Du kan aldrig lita på att abyn inte är köksbordet eller prydnadshyllan när du inte ser och du kan aldrig lämna mat framme obevakad. Kattanpassa inredningen hellre än att ständigt vakta och tjata. Jag flyttar t ex undan och stänger in ömtåliga saker, fäster krukväxterna med häftmassa och sparar kattsittplatser mellan dem.


Uteliv

Om du bor inom tätbebyggt område ska du hålla din katt inomhus. Faror i form av bl a trafik, elaka människor och risken att bli instängd är alltför stora i stan. Abessiniern är förmodligen ännu mer utsatt än genomsnittskatten, eftersom den är avlad att vara aktiv, lekfull, godtrogen och att älska alla männisokor.


Katter som har möjlighet att springa fritt, klättra i träd och jaga får tveklöst en ypperlig fysisk och mental stimulans. Men de flesta av oss bor ju tyvärr inte i en kattvänlig miljö utan bilar. Om du bedömer riskerna som små, ska du ändå aldrig släppa ut en kattunge eller nyflyttad vuxen katt obevakad. Följ med när omgivningarna utforskas, se till att det finns gömställen i uthus och håll katten inne på natten. Släpp aldrig ut fertila hanar eller löpande honor, drifterna sätter sig över förståndet.


Koppel och rastgård

Att en katt är innekatt innebär naturligtvis inte att den aldrig ska få tillgång till solvärme, frisk luft och spännande dofter.


Abessiniern är lätt att vänja vid koppel och sele. Koppla katten en tidig morgon eller sen kväll när det är lugnt ute. Ställ ytterdörren på glänt och låt katten utforska "stora världen" i sin egen takt. Den glömmer snart den obehagliga selen och känner sig trygg av att kunna återvända in vid minsta fara. Uppmuntra med godis eller en leksak. Ryck och slit aldrig i kopplet. Låt katten bestämma var ni ska gå och följ lugnt efter. Om du bor i lägenhet kan en transportbur bli tryggheten på promenaden.


Efter en tids träning kommer din aby glatt skuttande när helst du tar fram kopplet. Under era promenader måste du alltid ligga steget före och hindra katten från att fastna i buskar, under parkerade bilar/cyklar eller i träd. Var uppmärksam på lösspringande hundar. Lämna aldrig katten kopplad utomhus.


Mitt främsta tips är att näta in din balkong eller bygga en rymningssäker rastgård i anslutning till ditt hus eller lägenhet. Sätt dit klätterträd och hyllor och din katt har ett underbart uterum. Bäst är att katten själv kan avgöra när den vill gå ut eller in genom en lucka eller ett fönster på glänt. När ditt bygge är kattsäkrat kan abyn ges fri tillgång även när du själv är på jobbet eller badstranden.


Kastrering

Förr eller senare ska alla katter kastreras. För hanarna blir det i allmänhet aktuellt när de blir könsmogna. Då luktar urinen starkt och de blir rastlösa. Även honor ska kastreras. P-piller för katt är inte hälsosamma utan bara en tillfällig lösning för avelskatter.


Flanksnittskastrering av honkatter är lindrigare för katten än bukkastrering och jag rekommenderar den metoden starkt.

En del kastrater blir överdrivet matintresserade. Då måste du se till att katten inte blir fet. Denna risk gäller tyvärr ofta abessinier.


Hälsovård och försäkring

När du dagligen kelar med din katt avslöjar du lätt eventuella skador och skavanker. Passa på att kolla öron, tassar och tänder. Att vänja sin kattunge vid att få tänderna borstade är mycket bra - tand och tandköttsproblem är vanligt bland katter.


Alla (ras-)katter ska vara grundvaccinerade mot kattpest och kattsnuva när man köper dem. Vaccineringen ska förnyas regelbundet. I samband med revaccineringen kan man gärna passa på att göra en allmän hälsokontroll av katten. Särskilt för äldra katter är det värdefullt med regelbundna seniorkontroller, eftersom katter är så bra på att dölja sina krämpor.


Även om abessiniern är en frisk och sund ras så kan oturen vara framme och leda till att katten behöver mer omfattande vård. Ett brutet ben, ett svalt snöre/föremål eller en sjukdomsutredning kan kosta åtskilliga tusentals kronor. Därför ska din katt alltid vara veterinärvårdsförsäkrad.