Perenner
hem  |  praktiska tips |  upphöjd odling  |  perenner  |  bladväxter  |  dagbok  |  filmer  |  växtlista
Vad är en perenn?

Perenner är fleråriga örtartade växter som vissnar ner på hösten och börjar växa igen på våren.

De flesta perenner är härdiga i norra Sverige. För bästa övervintring är det bra att låta gamla blad och blommor vara kvar på hösten, de fungerar som ett skyddande täcke för plantans rötter under vintern.

 

Vatten och näring

Om du har valt rätt perenn för rätt plats behöver du bara vattna den direkt vid planteringen och under första sommaren.

Alla perenner uppskattar gödsel och jordförbättring. Men det absolut inget krav, och vem har sagt att en högre växt med större blad alltid är önskvärd? Om du driver dina växter att växa fort, måste du oftare dela och flytta dem. Snabbväxande plantor är också ömtåligare för dåligt väder och angrepp av sjukdomar.

Jag brukar strö ut pellets av hönsgödsel på våren (om jag hinner). Jag jordförbättrar med lövkompost eller påsjord i samband med nyplantering. Om jag har gott om lövkompost häler jag på den i rabatterna flr att lätta upp leran. Maskarna hjälper till med att blanda ner den. Allra bäst är förstås riktig häst- eller kogödsel, men då får man en hel del ogräsfrön med på köpet.

 

Uppbindning

Undvik perenner med veka stjälkar som ger vika för minsta vindil om du vill ha en lättskött rabatt. De växter som jag rekommenderar brukar för det mesta stå bra själva.

 

Mer information

Läs om vilka perenner som du ska undvika i din lättskötta rabatt på sidan med praktiska tips

Mer om mina favoriter i växtlistan ›

  Återkommande blomsterprakt

Knepet med en lättskött perennarabatt är att välja växter som:
• Trivs med läget och jorden.
• Växer till sig stabilt, utan att sprida sig för mycket.
• Stannar där de är planterade, utan att vandra iväg.
• Inte kräver delning och omplantering för att blomma.

Trädgårdslitteraturen rekommenderar alltid att du köper många exemplar av varje ny perenn. Jag föreslår istället att du köper enstaka plantor tills du vet om de trivs i din trädgård. Växter som kämpar för sin överlevnad är inte lättskötta. Sedan ska även jag erkänna att jag så gärna vill ha t ex aklejor, höstvädd och temynta att jag köper nya fast jag vet att de inte riktigt trivs i lerjorden.

Olika funkior, silverax, kantveronika, nejlikrot mm.

Funkior finns i hundratals sorter och passar utmärkt som kantväxter. De täcker jorden bra (=håller borta ogräs) och växer sig sakta allt kraftigare utan att invadera.

De storvuxna perennerna är mina favoriter. Särskilt kan kinesisk smörboll, kransveronika, stormhatt, stjärnflocka, vitt kungsljus och olika floxar rekommenderas. Uppstickare här och var gillar jag. Jättevädd och violruta är fina exempel. Solhatt och solbrud gillar jag också, även om de tyvärr inte blir särskilt långlivade hos mig.

Gul fingerborgsblomma och kinesisk smörboll.

Kantveronika och solbrud.

Exempel på tåliga halvhöga perenner är gul fingerborgsblomma, olika veronikor, astilbe och studentnejlika. En riktig favorit är mose brinnande buske som står stabil och mörkgrön hela sommaren.

Randgräs, astilbe, rödbladig buske.

Kattfot och mossflox.

I min torra solrabatt överlever bara de allra tåligaste växterna. En stor asp snor all fukt och näring. På bilden ovan blommar mossflox och kattfot. De bildar täta mattor. Säkert skulle de växa sig högre i bättre förhållanden, men inte nödvändigtvis snyggare för det. På bilden nedan syns hur en del av rabatten förnyats med bl a lammöron, blåsvingel och taklök 2011. Krypvide fungerar också bra i solen och är lätt att föröka med sticklingar.

Kattfot, mossflox, silverarv, lammöron, blåsvingel mm.

 
© Kristin Stenmark 2014  |  Kontakt: aby@kattkristin.se
Rudbeckia/solhatt