Trädgårdsdagbok 2017

Sammanfattning

Denna sommar var den kallaste i mannaminne! Sen vår, kall sommar och tidig höstkyla. Ingen period med högsommarvärme. Eftersom jag var arbetslös orkade jag med en del pyssel och ogräsrensning i trädgården. Givande och trivsamt att följa trädgårdssäsongen genom månaderna. Lär väl mest tyvärr minnas sommaren p g a det trista vädret och de trista grannarnas lupinmassaker.

Ätbart: Den tidiga potatisen 'Casablanca' växte mycket snabbt och gav god skörd. Ingen av sorterna blommade (synd). Den sena sorten vissnade ner så jag fick skörda den i förtid. God, men skulle säkert ha gett mer ifall den fått växa längre. Den hann få en del skorv. Grönkålen och svartkålen blev lyckade! Jag åt ca ett mumsigt blad varannan dag hela sommaren från dem (som en plocksallad). Inga larvangrepp. Svartkålen var godast. Minigurkan 'Danito' gav många, fina gurkor innan den också fick löss. Första året med löss i växthuset! Oklart ifall ohyran gav sig på tomaterna, men de såg heller inte helt fräscha ut och tacklade av i kylan. Gav hyfsad skörd ändå eftersom de hade så många blommor redan när jag köpte dem. Chilin/paprikan är vacker men inte värd att odla då den kräver arbete för att bli ätbar (enligt mig).

Rabatterna: Har flyttat runt och grävt bort en hel del detta år. Rabatterna blir stegvis alltmer lättskötta. Första året helt utan löss på stormhattarna. Flera perenner blev högre än vanligt - kanske i sin jakt på soool?

Nästa år: Fixa en sittplats bakom det lilla staketet istället för den vidlyftiga kärrtöreln. Flytta dit och dela ormbunke. Funderar på allvar på att införskaffa en robotgräsklippare - kanske blir det 2018?

24 oktober
Flyttar in till stan. Det snöar...

23 oktober
Första snön (några mm) har fallit på natten. Den töar bort. Skördar sista grönkålen - god och fin. :-)

18 oktober
Första riktiga frosten.

17 oktober
Testar min nyinköpta långa klipptång (som egentligen är gjord för trädgrenar). Jag tänker använda den till att knipsa hallonskott (kan inte böja mig). Den är för lång och för tung. Men det går!

13 oktober
Drar upp ärtor mm ur uteodlingslådan. Lämnar grönkålen.


Det var en tragiskt mulen och blöt höst. Därför grodde borstnejlikans frön i kapslarna!

5 oktober
Chilin (snarare paprika) som jag skördade har blivit röd av att ligga inne. Jag grillar den, skrapar ur innehåller, kryddar med salt, peppar, olja och citron (blir knappt en dl). Blandar i en potatisgratäng och det blir gott. Men inte mödan värt!

24 september
Skördar chilin och städar ur växthuset. Sågar ner den formklippta granen (som inte håller formen längre). Gräver ner honungsrosen i en lövhög. Märker upp och ställer de andra krukade perennerna på ett skyddat ställe för övervintring. Tömmer utekrukor med sommarblommor – utom röda lobelian och lavendeln som ser fina ut fortfarande. Ärtskidorna, grönkålen och ringblommorna får också stå kvar i utelådan. Sätter ut vårstjärnelökarna vid kattgravarna. Stänger av vattnet ute.

19 september
Köper 40 vita och 30 blå vårstjärnelökar på Plantagen.

17 september
Planterar fackelblomstret med de mörkare färgade kusinerna.
Upptäcker att grannarna har fortsatt att hacka bort lupinfröställningar i bortre änden av tomten. I detta fall var dock fröna redan mogna så det är helt dj-a meningslöst och bara elakt...


Bukettapeln får många fina och röda frukter detta år.

15 september
Tittar in på Hansskogs (efter vårstjärna) och köper
- ett rosa fackelblomster 'Blush'

Hela september
Trivsamt att kunna äta egen grönkål, ärtskidor, tomater och svarta vinbär nästan varje dag. :-)


Taklök på bronsbricka blev riktigt fint!

7 september
Diverse trädgårdspyssel, gräver bl a bort dagliljan 'Stella d Oro' (som nästan aldrig blommar) och sätter dit tre ex av den gulkantade funkian (när zebragräset inte överlevde passade den inte där jag satte den förra året). Fyller på kompostjord där det behövs i rabatterna.

från 5 september
Hittar en facebook-grupp för oss som bor i Överboda och annonserar ut en del av mitt växtöverskott där. Knyter därmed några nya kontakter med trädgårdsintresserade i byn. Mycket trevligt!


Siris månskenshortensia blommar.

31 augusti
Planterar den nya solbruden. Skördar allt från busktomaten, bladen har nu helt vissnat av okänd orsak. Slänger ut den ur växthuset

28 augusti
Smultronstället stänger och erbjuder medlemsrabatter:
- Guldgul solbrud, 'Short 'n' Sassy' (50%)
- Pionstöd (20%)


Glada färger med röd lobelia, vit tigerlilja och blommande funkia.

21 augusti
Besöker Trädgårdsföreningens höstmarknad (utomhus och bättre utrymme) där jag köper:
- En okänd gul lilja med brun fläckar
- En Presidentsippa, Jeffersonia dubia
Sippan har fina blad och ser ut som en typisk lundväxt så jag frågar. - Den går bra i lera och sol, påstår säljaren. När jag googlar hemma står det förstås "halvskugga och humusrik jord". Lurad? Vackra blå vårblommor (om den överlever...).

12 augusti
Gräver bort sotaklejan, som inte är så fin och inte trivs i stenrabatten. Gräver bort studentnejlikan - gillar den egentligen, men den rasar utan stöd. Tar samtidigt bort en liten daglilja (bytesaffär) som aldrig blommar. Rensar ogräs och häller dit jorden från två potatishinkar.

11 augusti
Skördar även höstpotatisarna redan, eftersom all blasten har vissnat. Hade kunnat bli fler och större...


Brokbladig buskkrasse 'Tip Top Alaska'.

8 augusti
Planterar rosenflockeln vid de höga gräsen (samma färg på vipporna som på blomknopparna). Sätter fackelblomstret intill de jag köpte förra året.

4 augusti
Tur till Smultronstället. Köper:
- En rosenflockel/fläckflockel 'Atropurpureum'
- Två smalt fackelblomster 'Dropmore Purple'
- En jätteverbena (rea 25 kr)
Nu gäller det bara att komma på var de ska stå...

29 juli
Mumsar i mig de första jordgubbarna.

28 juli
Ger vinbärsbuskarna nya stöd. Klipper ner den lusiga gurkplantan och lämnar bara ett blad som sprutas noga med lusmedel. Får se om det kan rädda den? (Jo, den började växa och blomma. Men någon insekt åt fortfarande på den (jordloppor? och det var nog för kallt på nätterna för nyproduktion av gurkor...)

27 juli
Åker och tittar på två visningsträdgårdar. Alltid inspirerande att se hur andra har gjort och hur växter ser ut i vuxet tillstånd.

26 juli
Skördar första potatishinken - bra utdelning och god middag med även egen grönkål och tomater.
Upptäcker att även gurkan i växthuset har löss - därav de gulnade bladen.

25 juli
Upptäcker att min granne har gått bärsärkargång på min arrenderade tomt och skurit av alla lupiner! De tror att lupinerna annars ska ta över hela tomten. Jag säger att jag har haft dem i ca 25 år och att de håller en jämn balans med de andra storväxta växterna på min leråkeräng. De menar att jag ljuger och att de har rätt att göra så här. Jag är ledsen och arg och måste kanske göra detta till en rättssak?

Sår gamla frön av trädgårdsnattviol i en krukor i växthuset. (Ett frö gror.)

21 juli
Börjar gödselvattna i växthuset. Dock i senaste laget (gula blad). Rensar ogräs och klipper bort vissna blommor. Frågar grannen ifall det är hon som gräver bort de lupiner som jag har sått vid postlådorna. Svaret blev ja. Trist med denna lupinhäxjakt som pågår, men jag får klara mig med alla fina lupiner på min äng.

20 juli
Köper en stor, röd lobelia för halva priset på Plantagen.


Asiatisk lilja 'Forever Susan'.

19 juli
Skördar de tre första tomaterna och de tre första västeråsgurkorna – goda!

17 juli
Möblerar om i rabatterna. Flyttar fram nävan 'Dragon Heart' som hamnade i ett något trängt lägen där jag satte den förra året. Flyttar en klen höstvädd och planterar älgräset där. Krukar in en vit daglilja (som nästan aldrig blommar) och sätter den nu blommande asiatiska liljan där. Perfekt att plantera en blommande växt så att man direkt kan se i vilket sällskap den passar bäst. Bra kompisar blev brandlilja och mörkt rödblommande stjärnflocka.

16 juli
Öppen Trädgård i hela Sverige idag. Jag besöker Hägnaregården i Hissjö och köper en älggräs 'Red Umbrellas' med vackra, mönstrade och lönnliknande blad. Rosa blommor, men det får jag väl stå ut med. ;-)

9 juli
Klipper grenar på prydnadsapel, smällspirean och andra buskar.

7 juli
Planterar nya klematisen vid rosenbågen. Gör plats under rönnen till en inkrukad smörboll, förra årets felköp mongolisk näva (för stor för stenrabatten) och nya vita lunddockan. Ljusa färger gör sig särskilt bra i halvskugga. Sista strandirisen och randgräset rensades bort ur rabatten nu. Några krukades in.

Där förra årets miscanthusgräs (förstås) dött ut sätter jag istället en blandad floxbakkant. Plockar upp och delar knutflox 'Mäntsälä' och höstflox 'Ingeborg från Nybro' tillsammans med den nya höstfloxen 'Alma Jansson'. Det blir nog bra ifall de tar sig, för jag då gå bakom rabatten, dofta på blommorna och plocka in en bukett. :-)

2 juli
Bilutflykt till två visningsträdgårdar inkl försäljning i Nymyran, Burträsk. På ena stället köper jag en brun-orange lilja 'Forever Susan' och på andra stället en vit lunddocka.

1 juli
Varm sommardag! Vattnar överallt och planterar de söta små nävorna i stenrabatten där stäppsalvian har dött ut.


Imponerande blomning hos den ungerska syrenen och prestonsyrenen.

30 juni
Smultronstället första öppetdag för i år. Inköper:
- 1 ljuslila höstflox 'Alma Jansson'
- 3 ljusrosa blodnäva 'Apfelblüte'

29 juni
Planterar de nya vita mossfloxen där taklöken stod i torra solrabatten. Tar tre sticklingar innan. Planterar även höstfloxen där en likadan hade dött denna vinter. Vattna överallt och plockar lite ogräs.

Ser med sorg att liljebaggarna har återkommit. Hanen verkar komma ett par dagar innan honan och sätter sig i toppen på en lilja och lockar dit en hona. Vad göra? Jag förmår inte att klämma ihjäl dem med fingrarna... Jag hittar på en lösning: Tar lite vatten och ett par droppar diskmedel i en skopa med långt handtag. Håller den under liljan där baggen sitter och skrämmer ner den genom att vifta uppifrån så att den faller i vattnet och drunknar. Blir den skrämd underifrån så flyger den.


Fina färger med rodgersia, flox och nejlikrot.

28 juni
Gräver upp de pyttesmå taklökarna och planterar på en plåtbricka. Planterar ut tagetesen.

26 juni
Halva priset på Plantagen:
- 2 vita mossflox 'Maischnee'
- 1 röd höstflox 'Starfire'
- 1 storblommande klematis 'Rouge Cardinal'


Förra året var det första med blommande bukettapel - i år har den kommit igång på riktigt!

19 juni
Gräver upp och krukar in honungsrosen (snyft) för att den blommar så sällan. Blommar på fjolårsgrenarna och fryser för det mesta ner hos mig. Gräver upp de laxrosa tigerliljelökarna (fel färg) och sätter dem var för sig i krukor. Ge bort? Sälja? Gräver även bort en tynande Rosa Mundi - Polkagrisros och den skruttiga Svartplommonbusken från Olgas grav. Välmående växter är alltid vackrare!

Planterar kattgravbuskar:
- Vitbrokig kornell, Cornus alba 'Ivory Halo' (Bailhalo) på Olgas grav (från Plantagen)
- Forsythia 'Northern Gold' på Nellys grav (från Hansskogs)
- Månskenshortensia, Hydrangea paniculata 'Praecox' på Siris grav (från Rydling)

Planterar ut de små vitsipporna. Kogödslar och kompletterar med nya plantor i pallkragen med jordgubbar. Binder upp tomater och ena gurkan i växthuset. Västeråsgurkan har tyvärr fått löss (!?) så den åker ut tills vidare.


Några stackars jordgubbar ska jag väl få i år i alla fall...

17 juni
Hämtar krukväxterna i lägenheten och sätter ut dem på sommarlov på altanen.

16 juni
Besöker Plantagen och köper en ny buske till Olgas grav:
- Vitbrokig kornell

9 juni
River bort täckduken från mina skruttiga jordgubbsplantor. Torr jord med myror. Två vintrar på raken har jordgubbarna nu nästan dött ut p g a för lite snö och barmarksfrost i pallkragen. Det får bli en nystart i år!

7 juni
Sår i utelådan gamla frön av:
- Ringblomma 'Oopsy Daisy'
- Ringkrage, blandade färger (grodde inte)
- Buskkrasse 'Tip Top Alaska'
- Bondböna 'Threefold White' (en grodde, men hann inte ge skörd)
- Sockerärt 'Sugar Bon'

Planterar i samma låda:
- Tredelad planta av slätbladig persilja
- Fem små krokiga kålplantor

Planterar nyinköpta tomat, gurka, chili och lavendel i växthuset

Hönsgödslar långa perennrabatten. Gödsling och sådd för att jag trodde att det skulle bil regn, men icke...

5 juni
Handlar på Blomsterlandet:
- Körsbärstomat 'Garderners Delight' (tre för två)
- Västeråsgurka (tre för två)
- Chili 'Cohiba' (tre för två)
- Lavendel
- Slätbladig persilja

4 juni
Potatishinkar och sommarblomplanteringar flyttas ut. Ogräsrensning. Kattbegravning.

1 juni
Planterar ihop utekrukor:
1: Ros och daggsalvia
2: Enbart tre stjärnöga
3: Dahlia, petunia och ampelskära


Det är en ovanligt kall vår och inte förrän 28 maj har björken börjat slå ut.

27 maj
Planterar gurkan och tomaterna i hinkar i växthuset.

26 maj
Köper en buske till Nellys grav på Hansskogs:
- Forsythia 'Northern Gold'

Handlar vidare på Ekmans handelsträdgård:
- Tomat 'Dansk export'
- Tomat 'Tumbler'
- Tjusig gul-orange dahlia med mörka blad 'Temtation'
- Liten gul-orange ampelskära (har jag inte haft förr)

25 maj
Handlar på Blomsterlandet:
- Aprikos krukros, Rosa 'Sabia'
- Minigurka 'Danito'

21 maj
Sår gamla frön i plastväxthus av
- Kanelbasilika (grodde bra)
- Citronmeliss (grodde inte)
- Prins Gustavs öga 'Pennie Black' (grodde inte)
- Tagetes 'Linnea' (nya från i fjol - ett par frön grodde)

20 maj
Försöker att rädda den frusna Cinerarian genom att klippa ner och plantera om den. (Den blommar om senare.)
Planterar ihop verbena och småpetunia i balkonglådan.

19 maj
Köper på torget:
- Tre lila-vita småpetunia Million Bells
- Två blålila daggsalvia.


Förodlade potatisgroddar.

14 maj
Flyttar till sommarhuset - trots att våren är ca två veckor försenad.

13 maj
Köper två lila-vita verbena och tre rödlila-vita stjärnöga på Plantagen.

12 maj
Köper en för mig ny fin växt Cineraria senetti på Willy:s. (Den fryser delvis ner sen i mitt växthus...)

3 maj
Sätter potatisarna på fördrivning i småkrukor. De börjar växa direkt! Särskild snabb är Casablanca.

2 maj
Kör en tur till sommarhuset där det fortfarande är snö kvar och inte minsta blomma på gång. Det har varit en kall vår!
Startar igång kålpluggarna och sätter potatisarna på fördrivning.

1 maj
Köper två lila-vita hängpetunitor på Plantagen. Det är egentligen för tidigt, men kunde inte låta bli.

21 april
Trädgårdsmässa på Nolia. Jag köper två nya sorters potatis till min hinkodling:
- Casablanca (tidig)
- Charlotte (sen)
Riksförbundet svensk trädgård delade ut miniväxthus i år. Jag valde dett med sex små kålpluggar; Grönkål 'Half Tall' och Svartkål 'Black Magic'.
Köper också två pelargoner (utan namn) som tyvärr visade sig vara skräp när bladen direkt började gulna och knopparna skrumpna (Brandts).

I år blir det ingen egen frösådd.
Dels för att jag har fyra vilda kattungar huset. Dels för att jag från 1 maj inte längre har något soligt jobbfönster att driva växter i. :-(