Trädgårdsdagbok 2014

Sammanfattning av året
Efter en kylig vår kom en strålande, solig sommar med värmerekord i juli. Busktomaten 'Heartbreaker' var en lyckad nyhet. Den var synnerligen frisk, rikgivande och hållbar. Men kanske inte den godaste sorten som jag smakat och behöver stöd för grenarna när frukterna börjar växta och bli tunga. Av praktiska skäl vattnade jag denna sommar enbart med kanna i växthuset, alltså inte med duschslang. Bladen hölls torra och vattnet var alltid lufttemperatur. Tomaterna fick INGEN gråmögel! Däremot kom det spinn på gurkorna. Spinnet gick att begränsa hyfsat med bladrensning och kalla duschar. Så min lärdom till kommande år är att hålla utkik efter spinn, duscha ibland, men sällan och bara i torrt väder. Riklig gurkskörd tack vare regelbunden gödsling varannan vattning.

Jordgubbarna trivdes i pallkragen och gav goda bär. Jag satte för många småplantor i kragen, och gallrade bort till åtta på hösten. Sex räcker nog egentligen bra. Blad och utlöpare växte till energiskt och tog tid att hålla efter. Vi får se hur länge jag tycker att gubbarna är värt allt jobb. I uteodlingslådan gick sallad, spenat och även morötter (!) gick direkt upp i blom och gav ytterst klen skörd. Varför? Värmen? Ljuset? Kogödseln? Ärtskidorna gav riklig och bra skörd i samma odlingslåda. Kom ihåg att ta bort alla mogna skidor, även om de är för träiga för att äta. Självsådda vallmo från förra året blommade fint. Solrosorna hann aldrig blomma förrän frosten tog dem (synd för det var mina sista frön).

blomma
Ringkrage var en nyhet för i år. Den blommade fint i blandade färger, men blev för hög och la sig vid regn och blåst.

Potatissorten 'Sherine' passar INTE för hinkodling. Den är ganska rikgivande, men potatisarna är ojämna i storlek och alla kommer i den övre delen av hinken. Flera precis under jordytan så att de växer upp, blir gröna och måste slängas. Sorten måste alltså kupas. Men potatisarna var friska och helt okej i smak. Ingen gråmögel.

Lika plötsligt som det blev sommar, blev det sedan höst. Jag hoppas på lite mer snö denna vinter än den förra. Så att alla nya perenner slipper barfrost. Nästa sommar bör mina altaner oljas in eller laseras. Nya staketbiten bakom rabatten ska laseras i en mörk färg, så att växterna framhävs. Flera buskar och perenner som inte håller stilen utan speciell omsorg har röjts bort i sommar och några till ryker nästa år. Nytt försök med plantering av bollpilskvistar (innan den gamla stubben fräses bort). Vinbärsbuskarna behöver omvårdnad, gödsel och nya stöd. Kransveronikan ska tas upp och delas för att fylla ut i bakdelen på fler ställen i stora rabatten. Kanske med högt, styvt gräs också? I övrigt är det faktiskt inte mycket som jag vill förändra. Bara arbeta vidare på mitt mål: En verkligt lättskött trädgård!

26-27 oktober
Piggar upp mig med att köpa nya krukväxter till lägenheten. Nya och gamla favoriter: Cissus, vitbrokig benjaminsfikus, hibiskus och calathea. Samt en ampellilja till katterna. (En vecka senare fick jag rädda calathean undan katterna och istället köpa en mer robust yuccapalm till köksfönstret.)

nypon
Lite snö hinner komma - och smälta - innan årets flytt till stan.

25 oktober
Flyttar in till stan, efter ett par veckors regn och rusk.

17 oktober
Hittar påsar med vårlök för bara 10 kr styck på K-Rauta och kan inte låta bli att köpa en med blå och en med vita blommor. Sätter dem i den frusna jorden vid kattgravarna med hjälp av ett järnspett. Återstår att se hur många som överlever...

28 september
Tömmer och städar ur växthuset. Massor av tomater, mest gröna. Tömmer utekrukor och räddar dahliaknölen.

tomater
Busktomat 'Heartbreaker'.

22-24 september
De första frostnätterna, varav den sista rekordkall med -8° C. Inte mycket blommor kvar nu... Plötsligt höst!

10 september
Planterar nya taklökar (från en EU-matmarknad i centrum) med lite grus runt om. Tar upp och krukar in självsådda fröplantor av violruta.

Fortfarande mycket fina och milda dagar och kvällar i början av september.

höstrabatt
Nya rabatten har tagit sig bra i sommar! Särskilt rosenplistern och den kaukasiska förgätmigejen.

6 september
"Räddar" några lammöron från en tynande tillvaro i solrabatten. Sätter i krukor tills vidare. Äter den första tomaten.

31 augusti
Beskär äppelträdet och en del annat.

27 augusti
Skördar alla resterande potatisar. Klipper bort alla övermogna, oätliga ärtskidorna. Det kommer faktiskt nya blommor och ärtor då!

gräs mm
Lyckad bladkombination med vasst gräs och mjuk, täckande matta.

24 augusti
Växtmarknad i broparken idag. Jag åker dit och gör två prisvärda fynd:
Pärlrönn, Sorbus koehneana (70 kr), och Silverax, Actaea simplex 'Brunette' (50 kr).
De hamnar i den nyrenoverade rabatten borta vid rosenbågen.

15 augusti
Åker till Smultronstället och köper ett träd:
Rödbladig prydnadsapel 'Rubin'
...som planteras med etra lång stödkäpp för att på sikt kunna ges en högre krona.

9 augusti
Jag inser att jag måste gallra morötterna hårdare, och gör det. Bladgallrar i växthuset där framför allt årets nyhet 'Heartbreaker' nu har massor av gröna frukter på gång. Flera dagliljor som blommat dåligt i åratal, har skärpt upp sig i år (för att få överleva?) och börjar nu blomma. Fotar dem och den nya vita tigerliljas första blommor (nedan).

vit tigerlilja

5 augusti
Skördar första potatishinken med ca 15 potatisar i. Plus ett gäng småttingar som blir till läcker sallad.

salladstallrik
God sallad med egen nypotatis, gurka, salladsärt samt (än så länge) köpta tomater och vitlöksdressing.

1 augusti
Gräver bort lupiner och annat "ogräs" från den torraste delen av perennarabatten - borta vid rosenbågen. Sätter ny impregnerad bräda som bakkant och jordförbättrar. Flyttar dit mina klena solbrudar och planterar sparade floxar samt årets inköp; 'Ingeborg från Nybro', 'Citrina' och 'Cheddar'. Det blir en häftig färgkrock med temyntorna, som står här tillfälligt. Planerad bakgrundsperenn här blir (till våren) kransveronika.

29 juli
Tittar in på Granngården där de har halva priset på alla växter. Köper en söt, lilablommande vild vitlök med förhoppningen att den ska vara vinterhärdig. Väl hemma finner jag på nätet att så inte är fallet. Vild vitlök är från södra Afrika och INTE släkt med vanlig vitlök.

28 juli
Första ärtskidorna är på gång. Kaprifolen har börjat blomma.

22 juli
En till tur till Blomsterlandet som slutar i att jag köper:
2 reahängpetunior á 10 kr (till odlingslådan vid infarten)
2 stjärnklocka 'Stella' (till rabatten vid växthuset)
1 höstflox 'Ingeborg från Nybro' (gammal sort, mer lättskött?)
1 blekgul daglilja, Hemerocallis Citrina (rekommenderad av U Nordfell)

Planterar stjärnklockorna i växthusrabatten och flyttar även dit ett par tofsar silververonika. Mycket varmt! Cirka 30 på dagarna och tropiska nätter. :-)

honungsros
För första gången någonsin blommar min honungsros!

vita rosor
Alla rosor i (norra?) Sverige blommar i år mer än vanligt. Så även bondrosen på Kleos grav.

21 juli
Upptäcker att årets potatissort ger skörd just under jordytan. Slänger en grön knöl och tar upp några till till en första läcker middag. Sår en kruka med aklejafrön från 'William Guiness'.

jordgubbar

16 juli
Äter de första två jordgubbarna. Foto ovan från 20 juli.

11 juli
Blomsterfestival i Umeå med bl a föredrag av Ulf Nordfjell som även inviger den nya delen av Rådhusparket - tjusigt! Jag tar mig även en sväng till Hansskogs och köper tre stycken Hosta 'Thunderbolt', som är tjusigt brokiga i gult och blågrått (åskblixt). Planterar dem i framkanten där kärrtöreln står bakom sitt nya staket. Tanken är att de ska fånga upp kärrtörelns limefärg.

På festivalen kan man få se hur en japansk mossträdgård byggs upp.
mossträdgård

10 juli
Tar bort all sallad och spenat eftersom de redan blommar. I övrigt mest ogräsplockning och vattning i högsommarvärmen.

vattning

5 juli
Två av de tre stora rödbladiga snällspireabuskarna flyttas bort ur rabatten eftersom de blir för vida och lägger sig över växterna intill. 4,5 meter spjälstaket sätts upp som hinder för kärrtöreln att lägga sig över sina mindre grannar. De nya växterna från igår planteras. De vita tigerliljorna planteras med kompost och barkmylla omking sig. Jag hade tänkt ge bort mina blomfattiga irisar. Det har skrämt upp den ena så att den nu är full i knopp(!), men den andra grävs upp och sätts i kruka. Ärtorna får stöd, fast de bara är 10 cm ännu.

daglilja
Rikblommande daglilja som jag har fått från min systers trädgård. En sort som snällt blommar även efter många sekel mitt i gräsmattan - i motsats till nyare hybrider.

4 juli
Sommarvärmen är äntligen här! Jag besöker Blomsterlandet och köper
2 röda stora Astilbe ardensii 'Maggie Delay' - fint mörkt bladverk.
1 höstflox, Phlox panilucata 'Bright Eyes' - flaschiga blommor med mörka skaft.

1 juli
Två GODA nyheter! Ett: Potatisen har blomknoppar i nybildade, friska toppar. Bladskadorna berodde på ovanligt sen nattfrost! Två: Hittar blomknoppar på min honungsros, det är första gången!

potatisblast

27 juni
Fula blad i toppen på potatisblasten... Potatismögel redan nu?

22 juni
Skördar första gurkan redan!

18 juni
Delar funkian 'Francee' och sätter ett par plantor mellan den kanadensiska rosen och vita ungerska syrenen. Blir bra med breda, lugna blad som marktäckare där. Flyttar även delar av silverax 'Brunette' som bakkant i nya rabatten. De är ju svindyra att köpa! Tar bort den mittersta av tre vinbärsbuskar för att få in mer luft och göra mer lättskött. Fyller jord och sår gräs - plus rötterna från gulsippa - på platsen. Slyröjning, plattläggning i rosenbågen och ny krukhörna vid husväggen (där inget kunde växa).

svartplommon

15 juni
Köper en chokladblomma och en till 'Jack Frost' på Plantagen. Delar perennen och planterar invid de två tidigare inköpta. Chokladblomman i egen kruka.

14 juni
Upptäcker när jag ska plantera nyinköpen att förra årets temyntor sent om sider fått fart. De nya hamnar bland ogräset i rabattens bortre ände.

12 juni
Åker till Hansskogs plantskola för att köpa fler Kaukasisk förgätmigej, med de är ännu dyrare här. Köper istället:
- 2 röda temyntor Gardenview Scarlet'
- 1 ljusgul trädgårdssmörboll 'Cheddar'
- 1 vit violruta

storrams

8 juni
Plantering av inköpta perenner och sommarblommor. Utom heliotropen (som jag har torkat ihjäl) och sommafloxar (som jag har vattnat ihjäl). :-/

7 juni
Äntligen flytt till stugan!

6 juni
Tigger en gul vårblomma från en granne som har den i gräsmattan. Är det gulsippa? akleja

1 juni

Tur till underbara Smultronstället, där jag köpte (drygt 400 kr):
- 1 tomat 'Gardeners Delight'
- 1 röd löjnadshjärta 'Valentine'
- 2 kaukasisk förgätmigej 'Jack Frost'
- 2 förtjusande aklejor 'William Guiness' (bilden)

sommarblommor28 maj
Köper lättskötta sommarfavoriter på Blomstertorget (605 kr):
- två vit-rosa hängpelargoner
- tre knallrosa minipetunia
- två gul-röda minipetunia
- två vita roseskära
- en heliotrop
- tre lila sommarflox

27 maj
Klipper av gurkplantorna som är meterhöga och har börjat klättra i ampeln och fönsterlampan. De skulle hinna en meter till innan flytten och vara omöjliga att flytta. En sidogren får bli framtida ny topp.

23 maj
Utfykt till stugan för flytt av jordgubbsplantor i pallkragar och sådd av frön:
- röd morot från Nelson
- gamla spenatfrön
- blandad plocksallad
- gamla frön av låg solros

Vi sticker även ner fyra grenar från bollpilen med förhoppningen om att nån av dem ska ta sig och bli till ett nytt träd. Förra årets inköpta buskar verkar ha klarat sig bra. Mer tveksamt med en del av de nya perennerna... barfrost? torka? Tiden får utvisa om det kommer nån vit violruta eller röd löjtnadshjärta. I stan blommar första röda liljan från blandpåsen redan.

14 maj
Planterar de inkomna tigerliljorna och astilben i krukor och ställer ut i lilla växthuset. Astilben har börjat växa i påsen så att rötter och stjälkar är en enda härva. Men de hittar väl själva vad som är upp och ner med tiden.

13 maj
Mor sätter min potatis i hinkar i sommarhusets växthus. Vårstädning i perennarabatter. Av hälsoskäl blir årets flytt till landet tyvärr försenad.

7 maj
Naturligtvis växte gurkorna för snabbt och måste redan nu befrias ur växthuset och få var sin rymlig kruka. Fönsterplats och hållna tummar för att ingen katt knäcker dem. Tagetesen toppar jag så att den ska kunna stå kvar under plasttaket.

3 maj
Köper och monterar (med hjälp) ett praktiskt litet växthus att driva knölar och lökar i utomhus. Förhoppningen är att det ska skydda mot nattfrost, eftersom jag inte orkar bära växterna in och ut.

26 april
Tillbringar ett par timmar på Nolias trädgårdsmässa. Åker mest dit för att köpa mina kära hinkpotatisar, men tyvärr var de slutsålda redan innan besöket i Umeå. Jag köpte sorten Sherine istället, fast många fler än jag behöver... Jag får dela med mig till vänner och bekanta. Dessutom köpte jag en ljust rosa tigerlilja (hade gett upp hoppet om att få tag i vita) och en rosa-vit-randig höstflox 'Twister' från Trädgård Nymyran.

Väl hemma googlar jag runt och hittar vita tigerliljor! Gör en beställning hos Odla.nu och lägger till tre röda astilbe 'Visions in Red' också.

19 april
Bättre sent än aldrig: Sår fyra krukor med Linné-tagetes, två med busktomat 'Heartbreaker' och två med gurka.

13 april
Våren är enormt tidig i hela landet i år, ca en månad. Dock ingenting som jag har glädje av då jag drabbas av lunginflammation med komplikationer denna vår. Köper i alla fall en dahlia 'Happy Single Date' och en flerpack med asiatiska liljor på Plantagen under en helg mellan sjukhusvistelserna. Förra årets dahlior torkade ut av övervintringen i tidningspapper.

15 februari
Ett par grader varmt ute och en första aning av vår i luften. Jag köper en brudorkidé och en Pelargon 'Distinction' som har nästa runda blad med mörk ytterkant. Jag har aldrig sett den förr med en koll på nätet visar att den funnits sen 1874 så den är ingen nyhet. Men fin! Jag köpte en fröpåse med en ny busktomat 'Heartbreaker'.

Snön kom inte förrän till jul. Fortfarande i februari är det bara ett par dm snö.