Trädgårdsdagbok 2012

Sammanfattning

Detta var en bedrövlig sommar. Inte onormalt mycket regn, men mulet och svalt nästan varje dag. Inte många stunder i hammocken!

Perennerna fick gödsel för första gången på flera år. Det uppskattades, särskilt av dagliljor, strandiris och växterna i växthusrabatten. Mycket blommade fint i början av sommaren, men flera av höstperennerna hann aldrig komma igång innan frosten tog knopparna. Bl a de sena dagliljorna och temyntan.

Dahliorna klarade övervintringen i kylskåpet bra och kom igång snabbt i våras. Så jag provar samma lösning ännu ett år. Förutom de vanliga sommarfavoriterna provade jag i år hängväxten jordreva. Den växte mycket bra och klarade även en del frost på hösten. Rekommenderas! Frösådden blev misslyckad. Ett (1) krassefrö grodde överlevde hela vägen till blomning. Ett par kejsarvinda grodde, men överlevde inte flytten ut. Dvärgluktärten hade också svårt efter flytten ut och blommade sent och dåligt. Jag misstänker att den billiga krukjorden som jag fick hem hade sin del i misslyckandet... Men allt går inte att skylla på jorden för tagetesen tog sig bra och blommade hela sommaren.

För första gången på länge odlade jag i utelådan och i växthuset. Tack vare att pilen förlorade sin krona blev det sol på utelådan och allt jag satte där växte bra. Mer odling nästa år! Fast sätt mindre mångd av rädisa och sallad och i omgångar i stället. Fick tillfälle att jämföra två sorters ärtskidor. När de var små var det inge större smakskillnad. Men när de växte till blev den gröna 'Sugar Bon' bara saftigare, sötare och godare, med den lila 'Shiraz' blev hårdare och segare i skalet. 'Shiraz' grodde dock mycket bättre (14 av 15 frön, trots kall jord) och gav stor skörd.

Sommaren var kass för tomatoding - för lite värme. Busktomaten 'Kremser Perle' växte alltför tätt och angreps tidigt av bladmögel. Sorten 'Quadro' stod emot möglet bäst tack vara att den växer snabbt och glest. Det fungerar dock inte så bra i mitt låga växthus. Trogna gamla 'Gardeners Delight' gav minst dålig skörd. Minigurkorna gav ganska många gurkor när de väl kom igång. Räcker med en planta. Paprikan var en flopp.

Hinkodlingen av potatisen 'Vales Emerald' var lyckad. Jag fick ca 15 fina potatisar i varje hink. Utan gångar av knäpparlarv och utan röta. Bara lite lätta angrepp av skorv. Potatisen var god, men måste kokas med skal. Annars kokar den sönder i ytan innan den är klar i mitten. Bara att hålla tummarna att jag får tag i samma sort på trädgårdsmässan till våren!

Nästa år MÅSTE jag få till den nya skuggrabatten. Många växter som ska dit står och lider i krukor i väntan på bättre tider.


Aspens löv faller ner på precis rätt plats och blir ett bra vintertäcke.

31 oktober
Köper nya krukväxter för att pigga upp mig själv inför den långa vintern.

27 oktober
Flyttar till stan.

14 oktober
Klipper ner de risiga dahliorna. Det har bara varit någon lättare frost med det är ändå för kallt och blött för mer blomning.

23 september
Kokar ärtsoppa.


Ovanligt många rönnbär denna höst!

22 september
Tömmer några av utekrukorna som ser risiga ut. Skördar alla ärtskidor, spritar ärtorna ur den lilaskaliga sorten. Skalen är sega nu.

8 september
Skördar sista gurkan. Tar in en skål med tomater för eftermognad. Tömmer en till potatishink. Fina!

22 augusti
Smakar på de två första tomaterna. Goda förstås! Men det kalla och fuktiga vädret saboterar mognaden och orsakar gråmögel. Tomaterna trillar av...


Fint resultat av egen odling. :-)

15 augusti
Två små sticklingskvistar av vitbrokig kornell som jag tog i höstas har fått var sin tunn rottråd och några pyttesmå blad. De växer mest i sand så jag ger dem lite mer vanlig jord.

Denna vecka blir den enda varma på hela sommaren!

13 augusti
Gråmögelangrepp i växthuset. Främst på busktomaten 'Kremser Perle'. Karten faller av. Slänger ut hela plantan.

8 augusti
Skördar första potatishinken som gav ca 12 normalstora + 10 små potatisar. De se fina ut, ingen knäpparlarv, ingen brunröta, bara lite skorv på ett par av dem. Klipper bort alla blast för säkerhets skull.


Både vackra blommor och vackra skidor hos sorten 'Shiraz'.

2 augusti
Skördar första ärtskidorna. Gott!

26 juli
Kraftig beskärning av syrenbuskarna som växt sig sneda p g a skuggan och tyngden av bollpilens grenar. Börjar inse att min trädgård förmodligen klarar sig bättre utan pilen...

Tar upp och krukar in två rotskott från den kanadensiska rosen. Får tillbaka några jordgubbsplantor av den gamla sorten som fanns här på tomten när jag flyttade hit.

24 juli
Ärtorna har börjat blomma.

20 juli
Första bladröjningen i växthuset.


Tagetes Linné är väldigt fin, buskig och blommar hela sommaren.

18 juli
Tar bort all sallad och spenat. Den var jättegod, men gick snabbt upp i blom.

7 juli
Skördar första minigurkan. Potatisen har börjat blomma fint ljuslila.

4 juli
Kortar in de grenar jag kan nå på äppelträdet. Sår frön av mörkröd borstnejlika och lila temynta i en låda i växthuset. (Endast bortsnejlikan gror, temyntefröna var nog omogna när jag tog dem.)

28 juni
Köper en svartgul petunia och byter ut Lyckliga Lottan med den. Lottan vande sig aldrig vid utelivet.


Svartplommon.

23 juni
Planterar det ljuvligt blommande och doftande svartplommonet på Miras grav. Delar och flyttar oktoberstormhatt och eldtörel. Töreln planteras i en nergrävd, stor plastkruka utan botten för att inte sprida sig. Ställer ut potatishinkarna på en masonitskiva. För att hindra att knäpparlarverna kan krypa upp och in, som de gjorde förra sommaren.

22 juni
Midsommar! Friserar spireorna och andra buskar. Kompletterar middagen med egenodlad sallat och rädisor - mums!

Massor av mygg och knott denna sommar! :-(


Rädisorna kan man börja äta av redan efter tre veckor. Det blir en massa! Så inte så många frön samtidigt.

16 juni
Tar bort fiberduken från frösådden. Allt har grott bra, även om det förstås är lite mer ojämnt bland de gamla fröerna. Gödslar delar av gräsmattan. Tar upp och krukar in småplantor av tovsippa och astilbe. Pilen har redan skjutit många nya småskott.

15 juni
Köper basilika och citronmeliss på konsum. Planterar dem och chokladmyntan i större lerkrukor. Ställer i växthuset.


Tack vare att det är brist på sorkar och möss denna vår har den ryska syrenen fått mindre gnagskador och blommar mer än någonsin förr.

13 juni
Måste tyvärr strö Myrr i växthuset...

6 maj
Det har varit så kallt att jag först idag törs sätta ut de sista sommarblommorna = dahliorna. Till min stora glädje har det grott bra under fiberduken i utelådan trots kylan, även ärtorna.

5 maj
Köper på Smultronstället:
Svartplommon, Prunus x cistena, till Miras grav
Rosenstav, Liatris spicata
Brokbladig vintergröna


Har man en gång haft förgät mig ej i rabatten så har man det alltid. Men de är oförargligt söta och lätta att riva bort efter blomningen om man vill.

28 maj
Kallt igen! :-( Sår blötlagda ärtor:
Sockerärt 'Shiraz'
Salladsärt 'Sugar Bon' (gamla frön)

Köper på Blomstertorget:
Röd paprika
Chokladmynta
En vit + en rosa rosenskära
Mörkrosa margerit
Rosa-vit Million Bells
Luktärtor
Två brokbladig jordreva
Heliotrop

27 maj
Gödslar perennerna med hönsgödsel. Sår i utelådan:
Salladsmix 'Bright and Spicy'
Rädisa 'Red head'
Ringblomma 'Lemonade' (låg sort från 2011)
Spenat 'Viking' (gamla frön)
Persilja (gamla frön)

25 maj
Får hjälp med att laga växthuset. Planterar ut gurkor och tomater. Äntligen varmt vårväder!

18 maj
Första påskliljan blommar. Tar in en bukett. Får hjälp med att ta ner hela den sönderfläkta kronan på bollpilen. Sätter potatis i hinkar i växthuset.

16 maj
Trädgårdsinspektion. Förutom den förstörda pilen har snömassorna knäckt grenar även på prydnadspeln, näverhäggen och häggmispelhäcken. Dock mindre gnagskador än vanligt.

Toppar luktärtorna så att de ska förgrena sig.

12 maj
Flyttar ut till landet. Sätter ut de två "gamla" dahliorna med växtduk över i det trasiga växthuset. Den nya knölen från Plantagen kom aldrig upp...

Bär ut tomatplantorna dagtid i det lilla plastväxthuset.

Resultat av frösådden: Mycket dålig grobarhet på krassen trots blötläggning, bara två frön grodde. Halvbra resultat på kejsarvindan. Övriga frön kom snabbt och bra.

1 maj
Sol och vår och utflykt till sommarhuset! Aldrig har jag varit med om att värmen kommit så sent som i år och att det legat kvar så här mycket snö. Fast på bilden nedan är det värre än på övriga tomten - för grannen plogar in snöupplag på min infart. Som synes har bollpilen tragiskt nog fläkts sönder av vinterns tunga snö. Vad göra?

27 april
Nolia Trädgård & Antik i Umeå! Jättekul! Fast vidare mycket antik var det inte... Tur att jag var där för trädgårdsdelen. Jag köpte två fina tomatplantor från Astrant Plant:
- Kemser Perle (mörkröd busktomat)
- Quadro (mörkröd plommontomat)

Dessutom fem potatisar av en tidig sort som särskilt ska lämpa sig för hinkodling. Tyvärr fick jag med mig en omärkt påse... Men jag tror att det är sorten Vales Emerald (eller möjligen Marios Peer). Det kan jag lista ut från producentens hemsida.

Många av fröerna jag sådde den 23 april tittar redan upp!

Idag är det den första fina vårdagen. Mycket sen vår i år alltså med en hel del snö kvar fortfarande! Äntligen slår snökrokusen vid lägenheten ut efter att ha snöat över i 2-3 omgånger just när den tinat fram.

23 april
Sår frön inne. Bättre sent...
- Blötlagd dvärgluktärt 'Northern Lights'
- Blötlagd krasse 'Caribbean cocktail'
- Liten slanggurka 'Passandra' F1
- Mörklila vallmo (egna frön)
- Kejsarvinda 'Windmill Chocolate'
- Tagetes 'Linné' (present)

22 april
Sätter de två dahliaknölarna som vinterförvarats i kylskåpet, samt den nya, i var sina krukor för fördrivning.

10 april
Köper en äggskalspelargon.

30 mars
Redan idag har narcissen säckat ihop åt alla håll. Tvingades klippa av blommorna och sätta i en vas. Misslyckat köp - rekommenderas inte. Men lökarna kan jag i alla fall plantera ut för snyggare blomning i rabatten nästa år.

29 mars
Fröna från Allt om Trädgård/Rara växter kommer. Köper en vit påsklilja 'Mount Hood' (lökar i kruka) på Plantagen.

22 mars
Soliga dagar med effektiv snösmältning. Jag köper en dahlia 'Happy Single Date' på Plantagen. De två som jag har vinterförvarat i kylskåpet verkar ha klarat sig även om det luktar lite sunkigt i plastpåsen...

17 mars
Kör ut till stugan för att betrakta förödelsen... Jag fick för en vecka sen veta att skogen bakom mitt sommarhus höll på att avverkas. Jag kommer att sakna skyddet mot nordanvinden och att ha djur- och fågelliv helt inpå knuten. Lyckligtvis såg det inte fullt så illa ut som jag befarade. En del träd hade lämnats kvar vid tomtgränsen.

12 februari
Beställer fröpaket från Allt om Trädgård. Det innehåller udda varianter av salladsmix, rädisa, sockerärt, kejsarvinda, dvärgluktärt och rosenskära. Spännande!

9 januari
Sugen som jag är på att i sommar odla i växthuset efter tre års uppehåll, köper jag redan nu den första fröpåsen: gurka.

Ovanligt mild höst 2011 och inte riktig snö och kyla förrän i januari 2012.