Trädgårdsdagbok 2011

Sammanfattning

Sommarblommorna blev i år extra fina. Fast jag inte ens extragödslade något blommade heliotropen hela sommaren och jag lyckades med luktärtorna (ovanligt för mig). Finast var dock dahliorna som jag hoppas kunna övervintra till nästa år.

Potatisodlingen av Minerva gick väl lite si och så. Varje hink gav ca sex potatiser varav ett par riktigt stora. Men flera var angripna av röta och knäpparlarver. Om man sätter hinkarna i växthuset första två månaderna nästa år kanske knäpparbaggen hittar dem? Det vore kul att testa sparrispotatis.

Vårens blomning var översvallande i år. Framför allt blommade äppelträd (även hos andra) enormt mycket, men även bl a bärbuskar och rosor.

Viktigt till våren är att efter städning och ogräsrensning gödsla rabatterna. Det är 2-3 år sedan senast, men nu är jag piggare i benen och kan göra mer själv. Skönt att solrabatten är renoverad i år, och den torra skogsrabatten har jag gjort nog för. Största önskemålet 2012 blir en ny rabatt i halvskuggigt lägen under nya buskar och något litet träd. Och en sittplats där intill. Jag ska också börja om att odla i växthuset efter några års paus - kul!

27 november
Begravning av Mira på ängen vid sommarhuset. Sätter sju lökar av liljeblommande tulpanen 'Fly Away' på graven. Lökarna har jag köpt från Jennys frön och sån´t.

29 oktober
Flyttar in till stan. Senhösten var osedvanligt fin och mild i år. Ingen snö hann komma och inte ens frost som höll i sig mer än under några förmiddagstimmar.


Så här fint var det i stugan ett par dar innan jag flyttade därifrån.

26 oktober
Packar in de torra dahliaknölarna i hyvelspån och sätter påsen i kylskåpet. Återstår att se ifall det fungerar?


Den 25 oktober trippar ett par rådjur i grannarnas frostiga hästhage.

23 oktober
Packar in klätterrosen i säckväv för att se ifall den möjligen klarar vårsolen bättre då.

8 oktober
Höststädning ute. Bort med de sista krukorna, utemöblerna etc. Även fast den första lätta markfrosten inte kommer förrän ett par dygn senare. Tar klacksticklingar av vitbrokig kornell och sätter i en kruka ute.


På senhösten är denna näva den enda som blommar fint ända tills frosten kommer.

September
Regnigt och ruskigt. Samlar frön av mörklila vallmo, mörkröd bortsnejlika, brinnande kärlek och kinesisk smörboll (den sista till en vän).


Aldrig har jag fått så många och vackert röda prydnadsäpplen som i år.

30 augusti
Sätter ut tulpanlökarna. Flyttar in dahliorna i växthuset. Dels för att de ska överleva längre, dels för att jag ska kunna nå och ta in blommorna.


Färdigplanerad, restaurerad solrabatt.

26 augusti
Sista (?) inköpen till solrabtten blir från Hansskogs:
2 ytterligare liten kärleksört
1 röd, fylld bergnejlika, Dianthus gratianopolitanus 'Bombardier'

20 augusti
Kompletterar solrabatten med inköp från Blomsterlandet:
2 taklök, Sempervivum 'Rubin'
2 lammöra, Stachys byzantina 'Silver Carpet'
2 backsippa, Pulsatilla vulgaris 'Alba'
30% rabatt på taklöken och backsipporna. Dessutom köper jag en lila aster för att få lite färg nu i höst, samt en påse med 12 lökar av tulipa tarda. Planterar (delar lammöronen).


Tjusig fjäril som gillar kransveronikan.

12 augusti
Jordförbättrar och nyplanterar i solrabatten. Tog bort ekbusken i höstas och sätter nu dit egna sticklingar av de som redan finns på platsen; krypsälg och ljuslila mossflox. Samt nyinköpen bolltistel, liten kärleksört och mörklila mossflox. Nåra tofsar av kattfot flyttas. Även den räddade strandrågen samt några ynkliga taklökar planteras dit. Fortfarande återstår ett par kala fläckar - det blir fler plantskolebesök! :-)

Klipper och röjer i buskar och träd. Gräver upp och sätter en planta av gul fingerborgsblomma till en vän.

28 juli
Räddar och krukar ytterligare en växt från torka (och myror!): Strandråg, tror jag att det är...


Vallmo och prydnadsgräs är aldrig fel ihop.

21 juli
Klipper bort delar av jättedaggkåpan som lagt sig i rabatten, rensar ogräs där och planterar temyntorna. Planterar brokbladig kirskål samt liljekonvalj i den torra, skuggiga skogsrabatten. Detta är min sista plan för den: Att sätta dit växter som är odödliga.

19 juli
Köper på Hansskogs en (till) röd solhatt, Echinacea purpurea 'Magnus' (jag försöker envist att få dem att trivas), två röda temyntor, Monarda 'Cambridge Scarlet' (även det komplettering av en favorit), en blålila bolltistel, Echinops ritro 'Veitch's Blue' samt två röda liten kärleksört, Sedum couticola 'Lidocense'. De två sista till renoveringen av solrabatten. Planterar solbruden.


Kalas i den populära jättevädden.

9 juli
Delar och flyttar en brunbladig näva. Jag gillar mörka blad och även om den inte är fullt lika fin som alunrot, får nävan ersätta den kinkiga alunroten som inte trivs hos mig.


Julibukett med rosor, jättevädd, bortnejlika och stjärnflocka.

8 juli
Planterar de nya perennerna. Tar upp ett par tofsar av fjällkåpa, och placerar dem som marktäckare under mose brinnande buske. Flyttar ett par ängsnävor till katternas gravplats. De har redan börjat sprida sig av sig självt på ängen, och utvisas nu från rabatten. Fina just nu – men alltför kort tid. Vattnar, vattnar, för det är soligt, soligt.

Första luktärten blommar idag redan! Hos mig brukar de mest bara få blad, tydligen funkar det att köpa färdigstartade plantor och sätta dem i billig jord utan extra gödsel. Många växter blommar extra rikligt i år, t ex kanadensiska rosen och dagliljorna.

4 juli
Utflykt till Smultronstället där jag köper en stor bergvallmo, Meconopsis grandis och en mörkt blåviolett höstflox, Phlox paniculata ’The King’. Båda för att fylla igen luckor i perennrabatten.


Som trädgårdsmänniska är det en fördel ifall man gillar vackra blad lika mycket som blommor. Och visst är detta tjusigt? Det är violruta, med rödbladig silverax i bakgrunden.

30 juni
Besöker Hansskogs plantskola och köper en mörkröd stjärnflocka, Astrantia major ’Hadspen Blood’ samt tre nya solbrud, Helenium ’Moerheim Beauty’. Jag har redan solbrudar, men de har gått tillbaka av okänd orsak. Jag vill göra ett försök att rädda en favorit. Var stjärnflockan ska stå är mer oklart (=ett impulsinköp), men jag är mycket nöjd med den vita kusinen jag har sedan förr.

Nu har det varit några soliga dagar igen med trevligt trädgårdspyssel och räddning av alunrot och nunneört (två blad dök upp efter regnet!).

Midsommar
Regn, regn, regn. Trist för mig, men bra för flyttade växter och späda vallmo…

22 juni
Delar de två svansfjädergräsen till fyra tofsar. Planterar dem med 45 pyttesmå vallmoplantor och en krasse.


Den 20 juni kan jag plocka in en bukett med den tidigaste dagliljan, kärrtörel och kvistar av smällspirea.

19 juni
Tar upp och krukar några självsådda småplantor av brunbladig törel – tror den heter mandeltörel.

18 juni
Tar sticklingar från den nya mörklila mossfloxen och sätter i krukor. En del i förberedelserna inför renoveringen av solrabatten.

17 juni
Kom på att jag måste ha ett komplement till småplantorna av vallmo, så jag köper två svansfjädergräs på Blomstertorget. Ser till min förvåning att nu äntligen har ett (1) av krassefröna också grott i sålådan.

11 juni
Ogräsrensning! Flyttar små självsådda tovsippor samt astilben från skograbatten. Sätter dem + den nya lunddockan invid smällspireorna i långa perennrabatten. Flyttar den tynande praktveronikan (överväxt av eldtörel) till bättre läge. Röjer bort invassiva delar av rödbladig praktlysing samt eldtörel. Får en rosenböna av mor som planteras vid klätterrosen.

10 juni
Blomstertorget: Köper luktärtor, en vit-röd Million Bells och en vit bacopa. Planterar klart sommarkrukorna med dessa kompletteringar. Hela veckan är det underbart väder!


Äppelträdet blommar översvallande i år. Till binas stora förtjusning.

9 juni
Köper en lunddocka, ’Glaucidium palmatum’ på en växtmarknad i Döbelns park. ”Räddar” de små funkiorna och det lidande vita ormögat (som jag köpte i fjol, nunneörten är redan död) från den snustorra skogsrabatten. Sätter dem i krukor. Jag ger nu upp skogsrabatten med torvkanter! Bara kornellen och rodgersian klarar sig hyfsat där. De får stå kvar, och kanske kompletteras med sanna överlevare som liljekonjvalj och brokbladig kirskål. Sedan låter jag naturen ha sin gång.

7 juni
Granngården: Rosa-vit hängverbena samt 6-pack med lila petunior.


Eftersom pärlhyainterna inte verkade trivas så vidare ersatte jag dem med bl a den lila vitsippan. Men så plötsligt återkommer massor av pärlhyasinter i år - typiskt...

3 juni
Planterar hängsyrenen på Olgas grav. Planterar tre av småpotatisarna (Minerva) i var sin hink, samt sommarblommorna i krukor och lådor. Planterar de späda ringblommorna vid den röda dahlian. Sätter pelargonerna i större krukor. Hittar förra årets lavendel i en lövhög, där den klarat vintern bra. Fast den borde förstås ha fått kruka, ny jord och sol tidigare…

2 juni
Flytt till sommarhuset!

1 juni
Fler inköp från Plantagen:
1 fjärilslavendel
2 heliotroper
6 tjuvstartade potatisar

28 maj
Tur till Smultronstället där jag köper:
2 mörkt violetta mossflox, 'Purple Beauty'
1 hängsyren till Olgas grav
(Och en röd löjtnantshjärta 'Valentine' till någon som snart fyller år...)

26 maj
Köper på Blomstertorget:
2 rosa margeriter
2 lila hängverbenor
2 vita rosenskäror

12 maj
Ringblommorna tittar redan upp!

10 maj
Sår ringblomma, krasse och vallmo i en sålåda från Claes Olssons. Jo, man sår vanligen den här typen av sommarblommor direkt på växtplatsen. Men jag är ju inte där ännu... Återhämtningen efter min operation går dock sakta men säkert i rätt riktning.

Köper en söt Lyckliga Lotta också.

23 april
Utflykt till sommarhuset, där så gott som all snö är borta och sommarvärmen redan på väg. En härlig dag! Som gör det dystert att tänka på att jag ska läggas in för operation om bara ett par dagar...

13 april
Planterar de nya dahliaknölarna i krukor och ställer i lillhallen.

1 april
Köper en pelargon 'Queen of Wien' som utsetts till Årets pelargon. Röd med fina, mörka blad.

7 mars
Fräschar upp trädgårdssidorna med ny topprubrik och mildare färger.

Ingen mässa Trädgård Norr i Umeå detta år heller. :-(

2 mars
Besöker Plantagen och köper två pelargoner i så kallat "halvfabrikat". Nytt begrepp för mig som förmodligen anspelar på att de är halvstora:
'Platinum' med smal vit bladkant
'Orange Splash' som är en äggskalsvariant

27 februari
Beställer knölar och fröpåsar från Jennys frön och sån´t:
Ringblomma 'Lemonade'
Krasse 'Caribbean cocktail'
Dahlia 'Bishop of Oxford'
Dahlia 'Bishop of LLandaff'

Efter en alldeles extra lång, kall och snörik vinter börjar våren anas i månadsskiftet februari-mars.