Trädgårdsdagbok 2010

Sammanfattning

Denna sommar är jag rullstolsburen, så trädgårdsjobbet inskränks till det allra mest elementära. Jag klipper bort vissna blommor och jag vattnar mina krukor.


Chokladblomma

Som vanligt höll sig favoriten Million Bells finast i sommarkrukorna. Chokladblomman var söt och speciell – men lite spretig till växtsättet. Rosenskäran blommade snällt, tills den blåste sönder i en höststorm. Gladaste överraskningen var att Törnrosas kjortel växte så bra och blommade snällt hela sommaren. Den tålde till och med en del frost. Luktärtorna blommade (som vanligt hos mig) sent och klent. Dahlian var fin och den lilla rotknölen testar jag därför att spara i kylskåpet till nästa år.


Törnrosas Kjortel

Ampeljordgubben var en flopp. Det mognade några enstaka bär men de var inte särskilt goda och satt stenhårt fast på sin kvist. Blomningen fortsatte länge, men kartarna möglade bort.

I perennarabatterna har allt fått sköta sig själv. En del av växterna är i stort behov av delning och föryngring. Får se ifall det hinns nästa år. Jag skissar också på en ny liten rabatt som ska skuggas av buskar, dit de av torvblocksrabattens stackare som fortfarande lever kan räddas. Nästa år ska jag förstås också plantera en fin buske på Olgas grav. Men vad?


Två humlor äter efter en regnskur. Den till vänster är blöt, den andra hann gömma sig för regnet.

Solrabatten kommer att renoveras nästa år. Eken är nu borta och den hemska vitklövern ska utrotas. Efter jordförbättring inplanteras fler av de torktåliga växter som jag redan vet klarar sig i solen.


23 oktober
Flyttar in till stan. Det kom en massa snö igår kväll, så det känns inte så dumt att lämna mörker och kyla.

14 oktober
Tömmer utekrukor och höststädar lite. Gräver ner lavendeln i en lövhög.

13 oktober
Första snön.

27 september
Första riktiga nattfrosten.


Vacker jätterams i aftonsolen.

20 september
Får hjälp med att ta bort min ekbuske (som jag annars måste klippa ner varje år för att få sol på altanen). Tar sticklingar av krypvide och mossflox och sätter dem i uteodlingslådan. Begraver Olgas aska.

2 september
Planterar de stackars porslinsveronikorna (som stått i åratal i plastkrukor) i uteodlingslådan.


Spetsmössan är fin i rabatten och blommar i månader ifall man tar bort de vissna blommorna.

27 augusti
Pysslar om och ger krukväxterna ny jord.

6 augusti
Flyttar små tofsar av backtimjan så att den får sprida sig i växthusrabatten. Planterar den nya liljan också där (i brist på bättre plats).


Silververonika och backtimjan trivs i den torra, betongkantade rabatten.

26 juli
Planterar nya floxarna i stora perennrabatten.

19 juli
I en del av den långa rabatten finns jättevallmo, som ju behöver sena perenner som tar över efter deras blomning. Tyvärr trivs inte de som jag satt där (temynta och rudbeckia). Köper två rosa(!)lila knutflox på Hansskogs att testa med, floxar brukar ju trivas hos mig.

Av okänd orsak ser heliotropen och hänglobelian jättehängiga ut. För djupt planterade? Så jag köper en salvia och en blå stjärnlobelia som reserver. 40% rabatt på Blomstertorget.

juli
Tar in en väldoftande bukett med rosor, borstnejlika och myskmalva att njuta av. Mmmmm!


I flera år har denna söta keramiködla bott i min stenrabatt.

juli
I år ser kinesiska smörbollen, astilben, fjällkåpan, den fyllda pionen (den andra har dött), nya vita stjärnflockan och delar av arrangemanget i växthusrabatten särskilt glada ut. Irisblommor blir det bara två... och vissa av dagliljorna ser också ut som om de skulle behöva föryngras. Om jag bara klarade av det själv... Det får bli ännu ett år då perennerna får uthärda torka och konkurrens av ogräs efter bästa förmåga. :-)

5 juli
Jag har stammat upp ett rotskott från syrenträdet som dog häromåret. Skottet ser jättefint ut och har snabbt skjutit nya grenar till en välformad krona. DOCK blåser det så illa att nästan alla grenar inkl toppen fläks av idag. Jag tar bort dem och klipper av de tre grenar som är kvar till hälften. Lärdom: Med ett gammalt, stort rotsystem blir tillväxten för snabb och grenarna för veka.

3 juli
Flyttar ut till stugan. Men tar inte med iMac:en så det blir klent med uppdateringarna ett tag.

1 juli
Kompletterar med en Törnrosas kjortel från Blomstertorget.

30 juni
Halva priset på Coop forum, så då blev jag bara tvungen att köpa två vita Million Bells.

28 juni
Köper sommarblommor på Blomsterlandet:
3 små petunior (2 röda och en mörkblå)
2 gulorangea ?
1 maffig gulorange dahlia
1 vit rosenskära
1 silvergirland

27 juni
Tur till landet och krukplantering av de sommarblommor som inköpts hittills. Vissa kompletteringar behövs...

25 juni
Midsommarafton! Eftersom jag snart ska ut till stugan kan jag äntligen börja köpa sommarblommor på allvar. Jag tog en tur till Plantagen där jag köpte två hängpelargonen, vita blommor med vinröda strimmor (möjligen sorten Luna?). Dessutom en stor lavendel, en stor heliotrop och en ljuslila hänglobelia. Eftersom säsongen redan kommit så långt kostar jag på mig större plantor än vanligt. En väggkrok för jordgubbsampeln blev det också. Första jordgubbarna håller på att mogna.

22 juni
Köpte en låg, söt lilja på Plantagen: Lilium Formosana 'White Crane'.

17 juni
Jag har ännu inte kommit mig ut till sommarhuset. Därför är det meningslöst att köpa på sig en massa sommarblommor. Men idag kunde jag ändå inte motstå en Chokladblomma från Plantagen. Utanför lägenheten blommar fortfarande:

20 maj
Inköpte en stor ampel med blommande jordgubbsplantor. Eftersom jag inte längre kan odla tomater vill jag ändå ha något att mumsa på nära husknuten. Fast prisvärda lär de inte bli...

19 maj
I förrgår köpte jag en gräslök och en bladpersilja på vanlig mataffär. Igår kompletterade jag med en korg och en pensé från Buketten. Idag satte jag ihop det hela till en minikryddkorg. Gulligt.

16 maj
Igår tillbringade jag några timmar på landet. Normalt har jag flyttat ut till stugan vid det här laget, men i år blir det senare på grund av mina operationer. Tyvärr, för vädret är fantastiskt med riktig sommarvärme nu. Några bilder från igår:

Fjällkåpan är tidig, och förstås blåsippan.

Nedan håller den ungerska syrenen på att visa sina hemligheter. Den ryska syrenen har dock attackerats så illa av sorkar i vinter att där har jag ingen blomning att vänta. Sätt nät runt den till nästa vinter!

25 april
Vanligen brukar jag inte satsa några slantar på vårväxter utanför min lägenhet. Eftersom jag flyttar tidigt ut till stugan på landet uthärdar jag till dess. Men höftoperationerna i december och mars tvingar mig kvar i stan längre än vanligt i år... Därför inköptes denna dag söta violer och en spetsmössa, Tiarella cordifolia, på Plantagen. En passande zinkbalja från Buketten fulländade skapelsen (bild finns längre upp ovan från juni).

De blekblå krokusarna som jag satte utanför lägenheten i höstas har börjat titta upp. Söta men pyttesmå, det behövs en viss mängd för att de ska göra av sig.

Ingen mässa Trädgård Norr i Umeå i år. Trist. :-(