Trädgårdsdagbok 2009

Sammanfattning

Våren och försommaren var svala och sena i år. Frostskador i juni och av mina salladsärtor grodde bara några få. Under en vecka efter midsommar fick vi tokvarmt, men annars var det väl som en vanlig svensk sommar – varierande. Rabatterna behövde i alla fall aldrig vattnas. Sensommarn var fina detta år; Toppensoligt i september, kallare men fortfarande klart i oktober.

Den torvkantade skuggrabatten är nu genomväxt av trädrötter (mest asp, misstänker jag) och snustorr. Bl a löjtnadshjärta, alunrot, hasselört och lungört har dött ut. Några växter biter sig tappert kvar. Men om jag vill ha kvar mina fina små funkior, rams, sippor etc får jag snabbt finna nya platser åt dem. Jag har ju verkligen kunnat se vilket lyft det blev för bergsvallmon och den gula fingerborgsblomman efter flytt.

I april satta jag gladiolus och doftlilja i krukor. Inte förrän i september blommade de. Tack var en mild höst fick jag glädje av dem. Men min slutsats är nog ändå att jag inte tycker att det är värt besväret. Jag vill hellre ha blommor som står fina under högsommaren. Vem sitter förresten ute i september och sniffar på blommorna på kvällarna? (Doftliljan doftar kryddigt och gott och mest på kvällen.)

Positivt i år har varit ampeltomaten. Även om det bara hann bli ett fåtal mogna frukter så var den så fin och blomvillig att jag säkert kommer att skaffa den igen när jag börjar om att odla i växthuset.

Nu hindrar min hälsa mig från stora trädgårdsprojekt nästa år. Men kanske kan det ändå bli en ny skuggrabatt med nya buskar och träd... Drömma kan man ju alltid.

24 oktober
Jag och katterna flyttar in till stan.

19 oktober
På morronen har den första snön fallit.
Smälter bort samma dag.

12 oktober
Några fina, frostiga höstbilder från idag:

10 oktober
Krattar ut askan som är kvar efter eldningen och sår frön av lupin, jättevädd och blodtopp på platsen. För att få in fler blommor på ängen är det bra att utnyttja den öppna jorden.

3 oktober
Höststädning i trädgården. Vi eldar upp en rishög, tömmer krukorna i komposten, tar in utemöbler etc. Jag samlar lite vallmofrön även om det är tveksamt ifall de kan mogna klart inne...

30 september
Räddar in alla glaodlusblommorna och doftliljor i vaser från kommande ännu kallare nätter. Plockar även in en skål med små, gröna tomater. Det är nu mycket kallare än normalt för årstiden och bara en vecka sen var det varmare än normalt. Köldchock för oss alla!

28 september
Första nattfrosten. Men utekrukorna klarar sig tack vare att de står nära väggen och får en lätt täckning.

18 september
Köper 20 st snökrokusar, Tommasinianus och planterar utanför lägenheten. De ska blomma tidigt och föröka sig själv.

7 september
Den tjusiga röda gladiolusen börjar blomma nu. Men det blåser halv storm, så jag tar in den första stjälken innan den går av.

Lite lustigt att de denna vecka i Trädgårdsfredag pratar om Blodtoppen som en favoritperenn. Denna fina växt har helt oväntat dykt upp på min äng i år! Jag har aldrig haft någon egen så det måste vara fåglar eller andra djur som har hjälpt till.

5 september
Sensommarstädning i trädgården. Bort med en del ogräs och ut med fin kompostjord. Jag har märkt att det följer med en del små kryp från komposten som sen tuggar hål i blad och knoppar på perennerna. Men kanske blir skadorna mindre om kompostjorden kommer ut på hösten istället för på våren? Vi får se. Flyttar en lidande klematis till en ny växtplats, och den ljuslila vitsippan till nya rabatten vid växthuset.

1 september
Underbar sensommardag! Samlar in frön av röd lupin och svart-röd borstnejlika.

31 augusti
Fotar lite i trädgården. Bland annat den söta vallmon som Allt om Trädgård bjöd på. Jag har missat det mesta av blomningen och nu törs jag inte ta bort de frökapslar som finns där. Om jag tar bort dem kan jag få fler blommor... men riskerar att inte hinna få mogna frön till nästa år.

29 augusti
Skördar mina första tomater och ärtor. De hade gått att ta tidigare, men jag har inte varit hemma. Efter en vecka på sjukhus kan jag konstatera att hösten kommit. Gula löv faller från björkarna. Svampar dyker upp lite varstanns i gräsmattan. I rabatterna blommar flox, kransveronika, stormhatt, solbrud, funkia mm.

2 augusti
Klipper ner lavendeln som har vissnat på grund av allt för mycket regnande. Krukan har hål i botten, men tydligen blev det för blött ändå. Ställer den torrt och varmt i växthuset för att se om den återhämtar sig. Vätan har även orsakat gråmögel (?) på rosenskäran så den åker på sophögen. Jodå, mina rosenskäror brukar få mögelangrepp även andra år, men inte hela plantan och inte förrän på höstkanten. Sätter stödpinnar till doftliljan och gladiolusen. Väntar på att de ska få knoppar... Ampeltomaten växer och blommar bra, men de första frukterna är inte mogna ännu.

Den asiatiska liljan blommar nu (foto ovan). Jag köpte två och när jag planterade ut dem i rabatten hade den ena redan färdiga knoppar. Den andra, senare lökens knoppar har nu tyvärr blivit deformerade och kommer aldrg att utvecklas. Orsaken känner jag inte till, men samma sak hände även mina andra liljor i år. Är det samma kryp som på daglijorna? Vad göra?

Jättevädden (nedan) är verkligen imponerande nu! Den är ca två och en halv meter hög. Här har jag lyckats fota en av de lägre blommorna med en besökare på.

15 juli
Igår var jag med min syster till Smultronstället. Det är så trevligt att sitta och fika där bland alla blommorna. Jag inköpte en vit ormöga 'Alba' som en del i mitt försök att hitta skugg- och torktåliga växter till den torvkantade rabatten... Jag fick också två vackra röd-gula aklejor 'Koralie' av syrran som idag har planterats mellan studentnejlikan och smultronen.

Nedan ses den lyckliga bergvallmon i sin nya rabatt tillsammans med bl a frodiga kinesiska smörbollar och kandelaberviva.

4 juli
Några färska foton:


Louis Bugnet blommar nu. Jag tar in ett par kvistar för att få njuta på nära håll.


Skuggbladet blommar för första gången hemma hos mig i år.


Bergvallmon stortrivs på sin nya plats i långa perennrabatten.


Regnbågslupinerna sprider sig alltmer på min äng och bjuder på stor färgvariation.

1 juli
Den alltför invasiva drakmyntan blir bortrensad ur stenrabatten och ersatt av liljan och dagliljan som jag köpte på mässan i våras. Solbruden blir ompysslad; en planta delad och alla gödslade och försedda med extra kompostjord.

Tar bort väven från min frösådd. Mycket klent resultat i år eftersom det var så kallt just eter sådd. Bara några få av ärtorna grodde. Ca hälften av ringblommorna och några få vallmo. En del spenat blir det men av portlaken syns intet... Skulle de pyttesmå fröna möjligtvis ha såtts på jordytan?

25 juni
Sol, sol, sol...
Planterar nya rosen där det sen ska stå en båge åt den att klättra på. Sätter sockblomman i den torra skuggrabatten. Finner att rabatten där är invaderad av asprötter som förstås är orsaken till att där numera blivit nästan omöjligt för andra växter att leva... :-(

24 juni
Köper på Hansskogs:
• Honungsros, Rosa Helenae 'Hybrida'
• Blekgul sockblomma, Epimedum versicolor Sulphureum

Mest stryk denna vinter tog oväntat skuggrabatten med torvkanter. Snön kom tidigt förra året, så det borde inte ha varit en särskilt svår vinter. Vad var då orsaken? Kanske torka? Hasselörten och lungörten har helt dött ut. Ramsen, styvklematisen och vitsipporna är nästan helt borta. Alla växter som klarat flera tidigare vintrar. Dagens inköp av en sockblomma är för att de ska tåla skugga och torka.

15 juni
Regn, regn, regn...

10 juni
Ersätter den vissnade heliotropen med en vacker sommarsalvia. Hämtar krukväxterna från lägenheten och sätter ut dem på sommarlov. Brudorkidén har dock svällande blomknoppar på gång så den får stanna inne.

7-9 juni
Efter ett par mycket kalla nätter har en del av växtligheten fått frostskador. Bland annat rodgersian, funkiorna, astlben och dessvärre den gula dagliljans knoppar. Alla jättevallmoknoppar frös också. Härligt dock att se hur den blå bergvallmons ludna blad skyddar knopparna på ett närmast ömsint sätt. Hoppas de klarade sig!

På sommarblommorna har frosten nypit lite i rosenskärans blad och lavendelns blomknoppar. Tack vare att jag täckt dem med väv så klarade de sig dock. Endast en av heliotroperna tog allvarlig skada.

6 juni
En vecka senare är det 20° kallare!
Jag och växterna huttrar.

31 maj
Sprätter ut hönsgödsel lite här och var i rabatterna. Pysslar om mina två rosbuskar. Vattnar. Det är högsommarvärme och blåsigt denna helg och snustorrt överallt. Häggar, häggmispelhäck, kabbeleka, stormhattsranunkel, gulltörel och blå förgätmigej blommar. Nejlikrot, smultron och blåflox är på god väg. Fotograferar häcken.

30 maj
Sådd i utelådan av:
• miniringblomma 'Apricot Daisy' NY!
• trädgårdsportlak, grön och gul NY!
• vallmo 'Falling in Love' NY! från Allt om Trädgård
• salladsärt 'Sugar Bon'
• spenat 'Viking'

24 maj
Storstädning i långa rabatten, ogräsrensning och spridning av kogödsel ur påse. Delar och flyttar den lilla dagliljan 'Stella de Oro'. Planterar höstvädden och stjärnflockan. Planterar även alla sommarblommorna i krukor och lådor. Nu är det bara att hålla tummarna att det inte blir fler frostnätter...

23 maj
Fler sommarblommor, från Blomstertorget denna gång:
• två vita rosenskäror
• en vit bacopa 'Jumbo'
• en lila bacopa 'Jumbo'
• en ljuslila verbena
• en terracottafärgad verbena
• en terracottafärgad million bells

22 maj
Tar en tur till Smultronstället och köper:
• en blå höstvädd 'Perfecta'
• en vit stjärnflocka 'Snow Star'
+ några fina lerkrukor och blomjord.

21 maj
Ägnar långledigheten åt att påta och peta i rabatterna. Rycker upp en del ogräs och ser fascinerad hur nya perenner visar "nosen" varje dag. Hittar idag blommade vitsippor i gräsmattan! Det har jag aldrig sett förr på alla år som jag har bott här. De måste ha smugit sig in och tidigare år blivit kapade med gräsklipparen redan innan blomningen avslöjat dem.

19 maj
Shoppar växter på Blomsterlandet...
• 2 heliotroper
• 2 röd-vita hängpelargoner
• 1 mörklila mellanstor petunia
• 1 ampelskära 'Mexican Jumbo Gold'
• 1 mörkbladig batat (sötpotatis)
• 1 stor lavender 'Munstead'
• 1 slätbladig persilja
• 1 ampeltomat 'Tumbling Tom'

17 maj
På bara en vecka står nu pingstliljorna i full blom. Annat som blommar är gullvivor och blåsippor (på sluttampen). Dessutom blommar bollvivorna som jag köpte i kruka förra våren och sen satte ut. Fast de har bara kortkorta stjälkar som skydd för de bistra nätterna.

Det är alltid lika spännande att se vad som har överlevt vintern. Bland förra årets nytillskott kan jag se stäppsalvian, pricknävorna och temyntan på väg upp. Hurra! En del annat väntar jag ännu otåligt på, men jag vet ju av erfarenhet att det är för tidigt att ge upp hoppet redan nu.

10 maj
Våren i norr kom senare än vanligt. Men de senaste två veckornas värme har i alla fall jagat bort den sista snön och börjat locka upp alla dolda, grönskande skatter ur jorden. Snart exploderar växtligheten! Foto från idag:

9 maj
Idag flyttar jag med katterna ut till min trädgård på landet.

25 april
NU har det varit sol och varmt i några dagar så jag vågar hoppas att våren är här på riktigt. Jag åker till Plantagen och köper 12 galadioluslökar 'Atom', röda med vit kant samt 10 doftliljor. I år ska jag satsa på krukodlingar uppe vid stugan. Sätter nera alla lökar/knölar i krukor för fördrivning och snabbare start på blomningen.

24 april
Årets Trädgård Norr i Umeå äger rum 24-26 april. Jag hastar dit första dagen och tycker att utbudet är bredare än förra året - bra! Jag köper frön till gul och grön trädgårdsportlak. Jag har aldrig odlat eller smakat portlak förr. Men jag gillar de flesta gröna bladväxter och dessa ska vara särskilt nyttiga med bl a e-vitamin och omega 3. Från Impecta köper jag även frön av Miniringblomma 'Apricot Daisy'. En lila daglilja 'Prairie Blue Eyes' och två mörklila/vita asiatiska liljor 'Nettie's Pride' får också följa med hem. Båda ska ersätta drakmyntan i den lila rabatten.

4 april
Fortfarande ligger mycket snö kvar. Men av erfarenhet så vet jag att när snösmältningen väl kommer igång så går det snabbt. Förutom inköp av de oundgängliga tulpanerna så inleder jag växtsäsongen med en tur till Blomsterlandet. De har pelargonspecial och jag köper två. Tyvärr får man inte veta namnsorterna, vilket är dålig service. Mannen i kassan hävdar med bestämdhet att den ena hette 'Penny Lane'. Vilket jag snabbt hemma vid datorn kan konstatera är helt fel. Foto på sötnosarna:

Pelargoner är ett umärkt växtval för dig som har katt. Växtens doft tycks avskräckande, och om kissen ändå skulle ta sig ett smakprov är pelargonen inte giftig.