Trädgårdsdagbok 2008

Sammanfattning

Eftersom det fortfarande är många vackra, soliga höstdagar i slutet av oktober så kan jag i efterhand säga att jag flyttade in till stan för tidigt i år. Kom ihåg nästa år: Bo kvar åtminstone till övergången till vintertid!

Det var ingen toppensommar och jag kom igång med plantering senare än vanligt. Kalla nätter redan i augusti gjorde att gurktillverkningen avstannade och att tomaterna mognade extra sakta. Jag klippte bort överflödig bladmassa och blommor - vilket bara orsakade mögeltillväxt på de avklippta delarna. De körsbärtomater som trots allt hann bli var goda - men båda sorterna blev röda. Plommontomaten var inget att satsa på igen. Den hade svag smak, mjölig konstotens och osedvanligt segt skal. Några gyllebär hann jag få när de eftermognat inne, men plantan tar lite för stor plats i växthuset för att de ska vara värt besväret. Tycker jag.

Perennarabatten skötte sig bra. Men det var ojämn blomning bland de gamla trotjänarna. Strandirisen blommade inte alls, dagliljorna blommade dåligt, medan t ex den blå-vita stormhatten, klematisen och rosorna tog i mer än vanligt. Nya delar anlades i år. Det blir en spännande vår nästa år. Förra höstens nyplanterade del längst bort gav verkligen bevis på tesen att bra jord ger resultat. Lerjorden luckrades och förbättrades med både hästgödsel och lövkompost. Flocknäva, kandelaberviva och knutflox trivs utmärkt. Små, uttorkade bergsvallmo flyttades dit och blommade visserligen inte i år - men blev större än någonsin hos mig. Jag förväntar mig himmelsblå blommor 2009.

Av sommarblommorna skötte sig småpetunian ´Million Bells´, rosenskäran, hängpetunian och sommarfloxen som vanligt bäst. Sommarvindan var också söt, men började inte blomma förrän i augusti. Luktärtorna var helt värdelösa - det blev bara en massa bladmassa och inte en enda blomma. Fast jag inte alls gödslade extra under hela sommaren. ´Spring Bells´ var också en flopp. Efter den första enorma blomningen blev det inte mycket mer att hurra över (fast de sa på Buketten att den skulle blomma hela sommaren).

11 oktober
Flyttar in till stan.

24 september
Höststädning i trädgården idag. Krukorna med sommarblommor töms i komposten, växthuset röjs och städas osv. Rycker upp all drakmynta. Jo, jag förstår att inte alla rötter kommer med men det går inte att gräva nu när man inte ser var lökväxterna står. Sår alliumfröna i en kruka och ställer den ute. Spännande att se ifall det blir något resultat till våren.

Som vanligt tycker jag att det är ganska härligt att städa undan så att jag sen resten av tiden kvar på landet bara behöver sitta lugnt och se hur vintern alltmer tar över.

21 september
Ett par höstbilder från en fin dag. På den övre syns rödbladig smällspirea till vänster, näverhägg bakom och vanlig rönn till höger. Visst är svampar också som dekorativa blommor?

20 september
Plockar in alla tomater, de flesta gröna. Och några gyllenbär. Trots nattvärmare på så händer det inte mycket i växthuset nu.

Årets skörd var en flopp. Dels beroende på att jag kom igång så sent, men mest för att sommaren var dålig med kalla nätter redan i början av augusti. Det är svårt att hålla ett bra klimat i ett litet växthus. Jag klippte bort en massa tomatblommor i mitten av augusti, men tackades bara av gråmögeltillväxt på de avklippta grenarna. Klippa eller inte klippa blir frågan nästa år?

Gyllenbär kan jag helt skippa att odla. De mognar alltför sakta. Det mest postiva med årets växthusodling var jorden som jag köpte (vad den nu hette...?). Den hade en bra, grov struktur som förhindrade rotröta i hinkarna.

13 september
Natten till idag kom den första riktiga frosten.

17 augusti
Flyttar några småttiga utlöpare av ormögat till en plats med bättre jord och mera sol. Klipper bort vissna rosor. Krassen blommar fint nu.

15 augusti
Äter de första salladsärtorna - mums!

Den storblommiga klematisen blommar för första gången nånsinn! Den fryser ner till marken varje vinter, börjar inte växa förrän till midsommar och har hittills just fått knoppar till första frosten...

14 augusti
Skördar de tre första tomaterna - smaskens!

2 augusti
Flyttar delar av funkia, en vit kungsljus och en klen pion till nya delen av långa rabatten. Vattnar och räcker med täckbark. Ja, jag vet att den stjäl kväve när den förmultnar - men jag orkar inte vattna och rensa ogräs så ofta nuförtiden...

22 juli
Trött på att sitta hemma i regnandet tar jag en tur till mataffären och till Smultronstället. Det blir bara ett växtinköp: En solhatt "Sundown" i ovanligt läcker färg, blombladen är oranga på ovansidan och rosaröda på undersidan.

20 juli
Flyttar några små frösådda plantor av gul flerårig fingerborgsblomma till nyanläggningen längst bort i långa rabatten.

18 juli
Får grävhjälp med att organisera om i bortre delen av långa perennrabatten. Humlens framfart (och vida rotsystem) begränsas genom nedgrävd takpapp. En "tubform" av pappen grävs också ner och planteras med randgräs. Ogräsrensning och jordförbättring. Astilben "Brautsleier" grävs upp och delas. Planteras som kantväxt. Nyinköpta temyntor, flällkåpor mm planteras. Marktäckning med täckbark.

10 juli
Skördar de två första fina och goda gurkorna. Men tomaterna är ännu långt borta...

9 juli
Det regnar hela dagen - bra! Jag vattnar i växthuset och tänker igenom slutresultatet efter vintern. Allt i nya rabatten längst bort har överlevt. Solbruden är visserligen liten, men nu blommar jätterams, kinesisk smörboll och kandelaberviva fint. Plats för fler växter finns...

I det torrare partiet som kommer därefter i långa rabatten har strandveronican nästan helt dött ut. Likaså med den terracottafärgade röllikan. Humlen tar den lilla näring som finns där. Det blir till att avskärma humlens rötter och göra om planteringen. Bland annat ska de nya lila temyntorna dit.

Det enda av förra årets inköp som helt har försvunnit är anisörten och julrosen. Av det nya har lungörten och den vita flocknävan etablerat sig särskilt bra. Den kanadensiska rosen är större än nånsin i år (frös inte ner något förra vintern, som den brukar) och har just börjar blomma. Eldtöreln är också stor och läcker. De senblommade, höga växterna ser lovande ut. Jag har väl blivit bättre på att gödsla och jordförbättra. :-)

7 juli
Åker förbi Blomsterlandet för att köpa en till klätterställning i pil. De hade rea så jag kunde inte motstå att köpa fyra perenner för 70 kr. Tre lila temyntor "Scorpions" och en röd solhatt "Magnus". Myntorna ser inte så fina ut... men det må vara hänt med tanke på priset. Vanligen får man bara en perenn för 70 kr.

1 juli
Fyller på mer jord i nya rabatten vid växthuset. (Jorden hade sjunkit ihop under vintern.) Planterar timjan, bollvivor och små penséer/violer (från vårkrukorna). Flyttar även dit en delad funkia "Invisible". Nu är den rabatten tämligen "klar", utom att drakmyntan måste bytas ut nästa år. Den växer alldeles för bra i den goda jorden... skulle ta över hela rabatten på ett par år om den fick hållas.

Tar även upp ogräsbeblandad vitbrokig porslinsveronica, rensar och sätter i krukor. Vill kunna rensa den mer innan den planteras ut på nytt ställe.

30 juni
Matinköp i stan... och en titt in hos Hansskogs där det blev inköp av vackert rödviolett backtimjan "Coccineus" samt fyra fjällkåpor. Det som saknas mest i mina rabatter nu är lågväxande kantväxter.

28 juni
Röjer plats i långa rabatten för temyntorna och Espressonävorna. Planterar.

26 juni
Tar en tur till lägenheten för att hämta mina krukväxter.

Tittar in på Blomsterlandet också, och köper där tre vackra mörkvioletta stäppsalvia "Cardadonna". Planterar. Snyggt tillsammans med mose brinnande buske (bilden)!

25 juni
Åker till Smultronstället med min syster (alltid trevligt utflyktsmål). Och "råkar" köpa med mig två röda temyntor "Cambridge Scarlet" och en svartöga. Köper en tanig bladpersilja också på mataffären, för att testa att plantera ute.

23 juni
Köper tre fina pricknävor "Espresso", med blekt lilarosa blommor mot ett mörkt rödbrunt bladverk på Hansskogs plantskola.

19 juni - första semesterdagen!
Planterar tidigare inköpta våririsen och sotaklejan i rabatten vid växthuset. Sätter även ner hyacintlökar "Multiflora", som jag sparat sen i vintras. Det är för sent att så fler sommarblommor nu, men jag sår violett nattviol och sparade frön av min lila bollök. Jag upptäckte förra året att den hade självsått sig så jag tänkte testa att föröka på egen hand. Fast jag befarar att allium kan vara ett släkte som behöver köldbehandling för att gro(?). Det lär visa sig.

17 juni
Köper en blå campanula "Spring Bells" på Buketten till den minsta blå utekrukan.

16 juni
Planterar de två större blå keramikkrukorna med luktärtorna, perunian, rosenskäran, sommarflox och vindorna. Här är färgställningen mer sammanhållen i blått, lila och vitt. Utom när luktärtorna börjar blomma i blandade färger.

14 juni
Planterar ihop en färgglad altanlåda med småpetunior, margeriter, pelargoner och sommarflox.

13 juni
Kompletterar sommarblominköpen med
• 3 blålila sommarflox
• 2 blå sommarvinda
• 1 klätterställning av pil

7 juni
Åker till Blomstertorget och köper fler plantor:
• En till körbärstomat "Gartenfreude"
• Kapkrusbär
• två Hängpelargon, röd/vita
• Hängpetunia, lila-vit
• Vit rosenskära
• Basilika
• Citronmeliss

6 juni
Planterar nya tomaten och timjan. Vattnar. Borde vattna alla rabatterna för dt är snustorrt. Men orkar tyvärr inte för mina kassa leder.

5 juni (+30°C!)
Kör till Smultronstället för att köpa tomatplantor, men de är tyvärr slut. Får med mig en
• Sotakleja, som är mörkt violett och borde passa i min nya lila rabatt.
Jakten på tomatplantor går vidare till Blomsterlandet där det också är nästan slut. Hittar dock en
• Plommontomat "Solar F1" som sägs vara medelstor och ha utsökt smak. Köper även...
• två Margeritor
• två Småpetunior
• Timjan
• Luktärt

4 juni
Sår i utelådan och täcker med väv:
• Buskkrasse "Alaska", blandade färger
• Gamla fröer av ringblomma "Morgenfrue", fylld
• Spenat "Viking"
• Salladsärt "Sugar Bon"
• Slätbladig persilja

1 juni
Besöker Blomstertorget och köper en gulorange körsbärstomat "Goldita" samt en gurkplanta. Planterar dem i växthuset.

31 maj
Äntligen flyttdag till Dalsjö, Överboda! Jag har väntat lite extra länge detta år på grund av mina kattungar. Men nu är sommarvärmen här så jag står inte ut i stan. Nya busken "Summervine" planteras på Yam-Yams grav.

24 maj
Jag besöker Rydlinges handelsträdgård i Skellefteå och köper med mig en ny variant av rödbladig smällspirea. Den heter "Summervine" och ska vara lägre och mer kompaktväxande än "Diabolo".

4 maj
Jag blev sugen på att åka till stugan idag igen. Men när jag hade satt mig i bilen så började det mulna på och jag såg att molnen kom från nordväst. Så jag flydde ut mot havet istället och besökte Smultronstället. Alltid lika trevligt! Köpte mig en blålila våriris "Petite Polka" till min lila rabatt invid växthuset.

3 maj
Tar mig en tur till stugan, där det faktiskt är sommar! All snö är borta och det är 21 grader i skuggan och över 30 i solen. Perennarabatterna är på G.

Trist att jag inte kan flytta ut nu och på en gång... Men jag får väl göra små utflykter då och då och ta tillvara bästa tiden på året. Nedan några krokusar fotade idag.

25 april
Besöker mässan Trädgård Norr i Umeå. Trevligt! Men jag saknar fler tillresta stora utställare. Ingen lök- och knölfirma detta år... Granngården, Smultronstället och Blomsterlandet i all ära. Men dem kan man ju besöka när som helst ändå.

Jag köper en påse buskkrassefrön i blandade färger, en fin gerbena samt violer och bollvivor till mina väggamplar utanför lägenheten. Normalt satsar jag allt krut på stugan, men eftersom jag blir kvar ett par veckor extra i stan i år så är det trevligt med lite blomsterfägring även där.

I april kommer våren 2008 snabbt och plötsligt med massor av sol. Men våren i år präglas främst av Izzis kattungar, som jag får föda upp på egen hand. Det tar all tid och skjuter upp odlingsplanerna tills vidare. Det får bli färdigköpta växter till växthus och krukor 2008.