Trädgårdsdagbok 2007

Sammanfattning

3 november kom första snön. Vaknar till ett vitt Umeå och längtar redan till nästa sommar. Sammanfattar den gångna säsongen med följande tankar:

• Det funkade bra att odla tomat från frön från en inköpt mattomat. Sorten hade dock lite längre mognadstid än vad som passar här i norr. Men mognaden gick trögt för alla tomater i år... Försök få ut dem tidigare i växthuset nästa år.
Gurkorna växte bra och gav fin skörd ända tills det blev kyligt i slutet av sommaren. Jag vattnade ihjäl dem förra sommaren med det gick bättre nu med fler hål i odlingshinken.
Spenaten jag köpte blommade minst lika snabbt som andra, vanligare sorter. Bluff.
• Den röda solrosen var fin, blommade tidigare än den låga gula. Men gjorde inte några bra frön att spara (tillfällighet?).
Rosenskäran var en flopp. Den blev inte alls lågväxande och hann knappt börja blomma förrän första frosten tog knopparna.
Stjärnögat blev för högt för att ha i altanlådan (blåste omkull), men hängpelargonen blev fin och blommade hela sommaren. Enkla blommor som inte skadades av regn och blåst.

20 oktober
Flyttar in till stan. Det har varit många fina, soliga höstdagar i år. Kallt, men vackert... Jag hade gärna stannat lite längre. Men nån gång måste man bestämma sig. Och snart blir det ju vintertid och då hinner man ändå knappt hem förrän det är mörkt.


Röd, flammande djävulsbuske i oktober.

27 september
Lite höstfotografering i trädgården.


En slags höstblomning...?


Självlysande eldtörel.

23 september
Plockar in resterande tomater ur växthuset. Många små och gröna... Städar bort alla utekrukor. Rensar ur uteodlingslådan. Sparar bara några ringblommor som kampar mot frostnätterna.

16 september
Samlar frön av mörklila vallmo och ljuslila blåklint. Vi får väl se om färgerna behålls nästa sommar... Sätter ut 50 lökar av pärlhyacint, som jag har köpt på Blomsterlandet, i rabatten vid växthuset.

15 september
Samlar in alliumfrön. Jag såg i våras att den hade frösått sig själv i rabatten, men det är ju svårt att akta så späda strån i samband med ogräsrensningen. Så jag ska ska så i kruka till våren.


Frostskadade liljor... 2 september!

1 september
I natt kom årets första nattfrost. På tok för tidigt! Synd med frostskador på rosenskärorna (som just börjat blomma) och på mina många dagliljor. :-(

Räddar in mina krukväxter och pysslar om dem med ny jord. Klipper bort alla blommor från tomaterna, skördar de första "Sweet Cherry", och sätter på värme i växthuset. Det vore kul att få några fler mogna...

13 augusti
Plockar in de första salladsärtorna.

7 augusti
Köper en väldoftande blåviolett anisört, Agastache 'Blue Fortune' samt en rödviolett blanknäva till min violetta växthusrabatt.

6 augusti
Den första blomman har slagit ut på rosenskäran som jag sådde 17 april. Visst är det orimligt lång väntetid!? Dessutom har den vuxit upp till nästan en meters höjd fast den skulle vara 30-50 cm hög.

5 augusti
Flyttar en lidande bräken och två ynkliga bergsvallmo från skuggrabatten till nya lilla rabatten borta vid lillstugan. Det blir soligare där, men å andra sidan betydligt bättre och fuktigare jord. Hoppas att de kommer att trivas bättre.

27 juli
Flyttar den rosa Mose brinnande buske samt silververonica till nya växthusrabatten. Jag har bestämt mig för att satsa på lila växter där. Det blir en del vitt och blålila också (och en rosa), men inte rött och gult som jag annars gillar och har överallt. Man måste ju variera sig. ;-)

23 juli
Rensar ogräs ur den lilla stenrabatten och planterar ut lewisian där. Det är mycket magert och torrt... men åtminstone väldränerat.
Färdigställer nya rabatten längst bort efter långa rabatten. Delar och planterar buskflox i bakkanten. Kompletterar med kinesisk smörboll och jättevädd.

Far hjälper mig att mura en kant till nya rabatten invid växthuset. Fyller kompost och köpejord och flyttar dit en creme tok och en delad vit drakmynta. Planterar den tjusiga nävan ´Crystal Lake´ och rangliga men myckat söta vallmo ´Black Peony´.

De har stått i växthuset tills nu och blommar fint. Men de flesta blommorna är enkla och ingen är så välfylld som bilden på påsen. Jag gav bort några av plantorna och på bilden här intill kan du se hur den mest utflippade började se ut. Inte precis vad man kunde vänta sig. :-)

21 juli
Besöker Smultronstället och köper mig en jättevädd, Cephalaria gigantea.

Foto: Dekorativa fröställningar av jättevallmo.

17 juli
Jag får en lewisia, Lewisia cotyledon av en vän. Jag vet inte om den klarar av norrländska vintrar (?), men jag satsar ändå på att sätta ut den. För jag har ingen frostfri, passande förvaring.

16 juli
Skördar den första goda gurkan!

4 juli
Upptäcker till min glädje att syrenen "Moskvas skönhet" trots allt överlevt vintern och har börjar skjuta skott från stammen! :-)

29 juni
Besöker Hansskogs och Smultronstället med min syster. Köper tre små vita flocknävor, Geranium cantabrigense St Ola (marktäckare under jätteramsen, har jag tänkt) och en stor näva, Geranium "Crystal Lake" (foto).

Den senare har jag väl inte klart för mig vart jag ska ha den... men den är jättevacker och dyr (149 kr). Hoppas den övervintrar.

(Fotot har jag stult från nätet.)

25 juni
Köper en brokbladig murgröna (till vita stora utevasen) och en eländig reajulros, Helleborus niger på Blomstertorget. Dessutom tre kandelabervivor, Primula bullesiana i gulorange färger från Blomsterlandet.

22 juni
Planterar pionvallmoplantorna i större krukor - hög tid!

16 juni
I samband med kattutställning i Skellefteå gör jag ett snabbesök på Rydlinge och köper en röd solbrud, Helenium "Rubinzwerg". Den sägs vara stadigare än äldre sorter. Jag tänker placera den längst bort i långa rabatten där det behövs något som lyser upp på sensommaren.

15 juni
Min sådd gror bra. Även en massa ogräs!? Jag har aldrig fröogräs i denna upphöjda sålåda, så det måste ha kommit med kogödseln som jag köpte på påse. I år var den inte lika välkomposterad som tidigare. Och tydligen även full med frö. Grr!

Nu kan man utvärdera vad som klarat vintern...
- Inga av alla fingerborgsblommorna jag sådde och satte ut överlevde.
- Ryska syrenen dog fast jag flyttat den till en bättre plats än där den överlevt i flera år. Måste ha berott på den milda hösten, som lurade den att växa för länge.
- Den brokbladiga dagliljan jag bytte till mig från Göteborg överlevde under en lövhög - men inte är den brokbladig. Så där blev jag lurad...
- Äppelmyntan kom sent, men har överlevt ute!
- Andra nyheter från i fjol som har klarat vintern är stormhattsranunkel (blommar nu), liten vitkantad funkia, orange tok och gulbrokig kornell. Fast den sista har både frostskador och ätskador (rådjur?).

Nåja, det kunde ha varit värre! :-)

13 juni
Äntligen regn efter flera veckors torka! Tack vare värmen har tomat- och gurkplantorna kommit igång bra i år i växthuset. Ofta står de stilla ett tag (av chocken) för jag ids inte bära dem ut och in.

10 juni
Planterar ut de frösådda små solrosorna.

8 juni
Köper tre vita lungört, Pulmonaria officinalis 'Sissinghurst White' till min skuggrabatt. De får ersätta Prakthasselörten som inte överlevt vintern.

6 juni
Planterar alla utekrukorna med rött, vitt och rosa. Ovanligt med rosa för min del! Men det blev en följd av att jag sådde rosenskära i blandade färger...

5 juni
Köper sommarblommor på Blomstertorget:
• 2 rosa och 2 vita små nejlikor
• 1 lite större röd-vit nejlika
• 2 vita bacopa


Ormöga och vitsippa.

2 juni
Sår i utelådan. Det är i senaste laget, men bättre sent...
• Salladsärt "Sugar Bon" (blötlagda)
• Spenat "Viking" - NY
• Slätbladig persilja
• Ringblomma "Touch of red mixed"
• Ringblomma "Morgenfrue"
• Stjärnglimmer, blandade färger.
Blomfröna är gamla sen förr. Inte så fantasifullt, men ekonomiskt.

28 maj
Planterar ut tomat- och gurkplantorna i hinkar i växthuset.

27 maj
Får hjälp med att sprida ut hönsgödsel från säck i perennarabatterna. Planterar altanlådan i färgglatt rött, gult och lila. Planterar en ampel med hänpetunia och lobelia.


Pingstliljor 23 maj

22 maj
Köper på Blomstertorget: 2 små vita verbena, 2 till gulröda million bells samt kryddorna basilika, timjan och citrontimjan. Solrosor och vallmo har börjat gro i växthuset.

20 maj
Blomsterlandets tur: Röd hängpelargon, brokbladig röd pelargon, blåvit lobelia, gulröd småblommig hängpetunia (million bells). Samt två stora aluminiumfat att ställa mindre krukor på i växthuset.

17 maj
Tar en tur till Smultronstället och köper 2 lilavita stjärnöga (afrikansk marguerit).


Blommande mossa 17 maj.

13 maj
Räfsar mer i rabatterna. Skolar om rosenskärorna. Men eftersom jag har svårt att slänga sätter jag dem 2-3 i varje kruka... Sår nytt:
• Låg solros (min vanliga sort)
• Solros "Paguito Sangria" - NY
• Pionvallmo "Black Peony" - NY

12 maj
Flyttar ut till sommarhuset i Dalsjö, Överboda.
Påbörjar vårstädningen i perennrabatterna. Det har kommit upp mycket redan p g a den milda vintern med lite snö.

25 april
Sår den nya gurkan "Marketmore 76". Gallrar bland tomatfröna som grott mycket bra. Även fröna som jag tog ur tomaten från Hemköp grodde villigt.

20 april
Besöker Trädgård Norr i Umeå efter jobbet. Trevligt! Jag köper en röd klockmalva, en pelagonstickling "Vancover Centenial" (stjärnpelargon med bruna blad) samt Impectas fröer av spenat "Viking" och gurka "Marketmore 76".

17 april
Jag sätter en pelargonstickling i mitt miniväxthuset på jobbet. Sår även där:
• Rosenskära "Vega Mixture" - NY
• Röd körsbärstomat "Sweet Cherry"
• Brunröd körsbärstomat "Brown Berry"
• Plommontomat från Hemköp - NY
Det sista är ett experiment. Jag har aldrig testat att odla tomater från affären. Men det här är en så speciellt god sort med små, avlånga, lite buckliga frukter att jag bara måste prova. Går det så går det.

14 april
Tar mig en utflykt till Dalsjö denna sommarvarma dag. All snö har smält bort från hela tomten! Ovanligt tidigt! Fast än ligger tjälen kvar och endast gullvivorna visar tecken på att ha börjat växa.